Elhitte Brüsszel az LMBTQ-mentes övezetekről szóló álhírt, ezért nem kaptak támogatást lengyel települések

2020. október 5. 16:08
Védeni kell a lengyel iskolákat az ideológiai forradalomtól, hangsúlyozta Przemyslaw Czarnek kijelölt lengyel oktatási miniszter egy hétfői lapinterjúban.

Czarnek az átalakított, beiktatás előtt álló lengyel kormányban az összevont köz- és felsőoktatási tárcákat irányítja. A Sieci című konzervatív hetilapban munkaterveiről beszámolva rámutatott: a lengyel oktatási törvény szerint tiszteletben kell tartani a keresztény értékeket.

„Nem robbantok ki semmilyen forradalmat, ideológiai háborút, hanem védeni fogom az iskolákat az ilyen forradalommal szemben” – jelentette ki.

Ebben az összefüggésben Czarnek kommentálta azokat a tiltakozásokat, amelyeket Lengyelországban az utóbbi időben LMBTQ-aktivisták szerveztek, és amelyek során a melegjogi mozgalom szivárványos zászlaját tűzték ki fővárosi emlékművekre, és keresztény szimbólumokat gyaláztak meg.

„Nem mi alakítjuk át mások szentjeinek a szobrait, hanem a mieinket gyalázzák meg. Nem mi rendezzük a szentmiséket parodizáló akciókat. (...) Senkit sem támadunk, csak védeni akarjuk jogrendünket” – hangsúlyozta Czarnek. Egy jogállamban mindenki egyenlő a jogi felelősség tekintetében is – tette hozzá.

Czarnek kinevezése ellen szombaton LMBTQ-egyesületek, valamint több ismert baloldali politikus is tiltakozott Varsóban. Szorgalmazták egy másik, a gyermekeket – megfogalmazásuk szerint – „szexuális irányultságuk miatt nem megkülönböztető” miniszter kinevezését.

Przemyslaw Czarnek hétfőn a PAP hírügynökségnek nyilatkozva manipulációnak nevezte a tüntetésen megfogalmazott aggodalmakat.

A lengyelországi közvéleményt egyebek között annak nyomán foglalkoztatja a meleg- és transzszexuális mozgalom témája, hogy az Európai Bizottság (EB) nyáron az LMBTQ-jogokra hivatkozva elutasította hat lengyel település finanszírozását a testvérvárosi program keretében. Az említett települések korábban családvédelmi nyilatkozatokat adtak ki, reagálva arra, hogy a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform elnökhelyettese, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, volt államfőjelölt úgynevezett LMBTQ-chartát írt alá, amelyben egyebek között a szexuális felvilágosítás sokak által radikálisnak minősített formáinak bevezetését ígérte.

A brüsszeli testület ebben az összefüggésben arra hivatkozott, hogy Lengyelországban állítólag úgynevezett LMBTQ-mentes övezeteket létesítettek. Ilyen övezetek létezését Varsó azonban többször cáfolta. Legutóbb múlt héten Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök deep fake-nek (teljesen hamis hírnek) nevezte ezeket az információkat, felidézve: az álhírt egy lengyel baloldali aktivista terjesztette el, aki néhány, a családvédelmi nyilatkozatot elfogadó település helységnévtáblája alá több nyelvű, LMBTQ-mentes zóna feliratú táblákat rögzített, és az erről készített fotókat a világhálón terjesztette.

Morawiecki azután nyilatkozott a témában, hogy szeptember végén ötven, Lengyelországban akkreditált nagykövet nyílt levelet tett közzé, melyben támogatásukat fejezték ki a lengyelországi LMBTQ-mozgalom iránt. A kormányfő ez alkalomból aláhúzta: Lengyelországban mindenki, beleértve a szexuális kisebbségeket, egyenlő bánásmódban részesül. A történelmi hagyomány is mutatja, hogy a tolerancia „a lengyel DNA (genetikai kód) része” – jelentette ki a lengyel miniszterelnök.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés