Katarina Barley

Lengyel politikusok is nemet mondanak Magyarország uniós pénzügyi kiéheztetésére

2020. október 2. 10:53
Hivatalos bocsánatkérés iránti igényt fogalmaztak meg csütörtökön vezető lengyel politikusok, miután Katarina Barley, az Európai Parlament egyik alelnöke kijelentette, hogy a jogállamiság miatt „ki kell éheztetni pénzügyileg” az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország.

Katarina Barley a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa, a német szövetségi kormány korábbi igazságügyi minisztere a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban tette ezt a kijelentést..

Barley nyilatkozata felháborító, „a legrosszabb történelmi képzettársításokat ébreszti” – írta Twitter-oldalán Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal miniszteri rangú vezetője. „Mondhatnánk, hogy a németeknek van tapasztalatuk a lengyelek éheztetésében és üldözésében” – tette hozzá a politikus, feltehetőleg Lengyelországnak a második világháborús német megszállására utalva.

Piotr Müller kormányszóvivő is úgy vélekedett: Barley „a legrosszabb történelmi emlékeket” idézte szavaival. „Bocsánatkérést várunk, a szégyenletes kijelentés visszavonását” – olvasható Müller Twitter-bejegyzésében.

A lengyel szenátus kormánypárti alelnöke, Marek Pek leszögezte: Barleynek nemcsak az általa használt szavakon kellene elgondolkodnia, hanem „azon is, nem éheztet-e ki egyúttal sok, Lengyelországban nagyszerűen kereső német céget”.

A felvetés már csak azért is jogos, mert a rendszerváltoztatással a magyar gazdaság jelentős iparágait és kritikus infrastruktúráit is nyugat-európai cégek vásárolták fel. A közép-európai térségbe áramló uniós forrásokkal, mint azt számos kutatás – köztük több lengyel elemzés – bizonyította, Nyugat-Európa lényegében önmagát segélyezi, hiszen azok sok esetben közvetlenül visszafolynak nyugatra.

Ha tehát pénzügyileg valóban kiéheztetné a térséget az unió, azzal bizonyítottan a saját vállalatait és saját gazdaságait lehetetlenítené el, hiszen hihetetlen mértékű tőkejövedelmet, például profitot visznek ki a térségünkből a külföldi cégek, sokkal többet, mint amennyit Magyarország uniós támogatásként visszakap.

(MTI, Makronóm)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés