Már négy hónapja menetel a brit feldolgozóipar

2020. október 2. 12:14
A csütörtökön ismertetett friss adatok szerint folytatódik a brit feldolgozószektor aktivitásának jelentős ütemű élénkülése. A jelzőszámok a tavaszi hónapokban az ágazat teljesítményének rekordütemű visszaesését mutatták a koronavírus-járvány hatásai miatt.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit gyáripar szezonálisan kiigazított beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szeptemberben 54,1 volt az augusztusban mért 55,2 után.

Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának csökkenését, az 50 feletti mutatók az adott ágazat tevékenységének élénkülését jelzik. Így a brit feldolgozószektor szeptemberi BMI-indexe a valamelyes csökkenés ellenére változatlanul a gyáripari tevékenység lendületes bővülésére vall.

Az IHS Markit elemzői kiemelik, hogy

a brit feldolgozószektor aktivitási mérőszáma immár négy hónapja megszakítás nélkül emelkedik.

A cég kimutatása szerint a gyáripari BMI 2019 eleje óta nem volt folyamatosan ilyen hosszú ideig az élénkülést jelző tartományban.

Az elemzés szerint különösen a brit feldolgozószektor exportteljesítményének tett jót, hogy világszerte folytatódott a gazdaságok újranyitása a koronavírus-járvány korábbi szakaszában elrendelt korlátozások után.

A brit feldolgozóipar új exportmegrendeléseinek részindexe két hónapja emelkedik, és szeptemberben 21 hónapja nem mért szintet ért el, áll a csütörtöki kimutatásban.

Az IHS Markit közölte, hogy a felmérésbe bevont feldolgozóipari vállalatok kedvezően ítélik meg a következő egy év kilátásait is: a cégek 60 százaléka számít arra, hogy 12 hónap múlva a jelenleginél magasabb lesz kibocsátási értéke, és az általános üzleti bizalom szintje is a júliusban mért 28 havi csúcs közelében jár.

A mélypont áprilisban volt: akkor 32,6-ra, soha nem mért mélységbe zuhant a brit gyáripar beszerzésimenedzser-indexe.

Április volt az első teljes hónap azután, hogy a brit kormány március végén széles körű korlátozásokat vezetett be a koronavírus-járvány megfékezésére.

Az akkori radikális intézkedések a brit gazdaság egészének teljesítményét is példátlan mértékben visszavetették.

A brit statisztikai hivatal (ONS) e héten ismertetett, valamelyest javított végleges becslése szerint az idei második negyedévben 19,8 százalékkal zuhant a brit hazai össztermék (GDP) negyedéves összevetésben.

Az ONS első becslésében 20,4 százalékos negyedéves összevetésű GDP-zuhanás szerepelt a második negyedévre.

A statisztikai hivatal a felülvizsgált új adatsor ismertetéshez fűzött elemzésében hangsúlyozta: a második negyedévi visszaesés a valamelyes korrekció ellenére is példátlan mértékű zuhanás azóta, hogy 1955-ben megkezdődött a negyedéves összevetésű GDP-adatok rendszeres közlése Nagy-Britanniában.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés