Megindult a szolgáltatóipari szektor fellendülése az Egyesült Államokban

2020. szeptember 30. 15:37
A vártnál erősebben nőtt a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban szeptemberben – derült ki az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán közzétett adataiból.

A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP) kimutatása szerint az év kilencedik hónapjában 749 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma.

Piaci elemzők 650 ezres növekedést vártak szeptemberre.

Az augusztusra közölt 428 ezres növekedést felfelé, 481 ezerre módosította az ADP a felülvizsgálat után.

Szeptemberben a legfeljebb 49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatoknál 192 ezerrel, az 50-499 alkalmazottat foglalkoztató középvállalatoknál 259 ezerrel, a nagyvállalatoknál pedig 297 ezerrel emelkedett a munkahelyek száma.

A növekedés közel háromnegyede a szolgáltatóipari szektornak tudható be,

ahol 552 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. Az árutermelésben 196 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma.

Az adatokat kommentálva Ahu Yildirmaz, az ADP kutatóintézetének alelnöke rámutatott, hogy a munkaerőpiac tovább haladt a fokozatos javulás útján. Szeptemberben az ágazatok és vállalatok többségénél érzékelhetően emelkedett a létszám, de

a kisvállalatok esetében lassabb a növekedés.

Elemzők arra figyelmeztettek, hogy lassulhat a foglalkoztatottság növekedése, mert kifutóban vannak a kormányzat pénzügyi támogatási programjai, ráadásul az ország egyes részein újra fellángolt a koronavírus-járvány.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala pénteken közli a gazdaság egészére vonatkozó szeptemberi munkaerőpiaci adatait. Elemzők 850 ezres emelkedést várnak az augusztusi 1 millió 371 ezres növekedés után.

Az ADP és a kormányzat adatai közötti jelentős különbségek módszertani különbségekre vezethetőek vissza.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés