Szakértők: Az amerikai gazdaság erősebb lenne, ha szigorúbbak lettek volna a korlátozások

2020. szeptember 30. 19:38
Takács Zsolt
A vírus megjelenésekor az Egyesült Államokban a szakértők egy része úgy gondolta, hogy a szigorú korlátozások hosszú távon jót tehetnek a gazdaságnak egy rövid távú, fájdalmas időszak után. Egy friss kutatásból kiderül, mit gondolnak ma az amerikai szakértők a korlátozásokról.

Egy friss kutatásban 32 közgazdászt kérdeztek meg az amerikai gazdaság jelenéről és jövőjéről. A megkérdeztettek 74 százaléka szerint az USA gazdasága ma jobb helyzetben lenne, ha a korlátozások szigorúbbak lettek volna a válság elején. Ezek a szakértők azzal érvelnek, hogy az erős szabályozások következtében

az újranyitás simább lehetett volna és egészségügyileg is jobb helyzetben lenne az ország.

A szakértők Japánnal és egyes európai országokkal példálóztak, ahol szigorú szabályokat vezettek be, most pedig gyorsabb fellendülésen mennek keresztül.

A diákok is hamarabb mehettek volna vissza az iskolákba, márpedig ez komolyan befolyásolja egy ország gazdaságának jövőjét – írtuk korábban a Makronómon.

Akik szerint lehettek volna lazábbak a korlátozások, ők azzal érvelnek, hogy célzottabban kellett volna bevezetni az intézkedéseket és kizárólag a veszélyeztetett csoportokat védeni, valamint korlátozni a nagy események létszámát, miközben a gazdaság nagy részében az élet mehetett volna tovább a maga útján.

Sokak szerint a korlátozások nem is értek semmit, inkább csak az emberek önmérséklete, „önszabályozása” számított.

A legnagyobb kockázat a jövőre nézve a szakértők szerint az, hogy 2020 novemberéig nem vezetnek be semmilyen támogatást az Egyesült Államokban.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés