Az európai gyermekek közel egynegyedét fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés

2020. szeptember 29. 18:06
Célzottabb fellépésre és finanszírozásra van szükség a gyermekszegénység ellen uniós szinten, olvasható az Európai Számvevőszék kedden közzétett különjelentésében.

Az unió pénzügyeiért felelős szervezet felhívta a figyelmet, hogy az európai gyermekek közel egynegyedét fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés, és ennek kockázata jelentősen nőtt a koronavírus-járvány idején. A luxemburgi székhelyű testület szerint, szinte lehetetlen felmérni, hogy az EU mennyiben járul hozzá a tagállamok gyermekszegénység elleni harcához. A szegénységben élő gyermekek ugyanis nem képezik az uniós támogatások külön célcsoportját.

A gyermekszegénység elleni küzdelem tagállami hatáskörbe tartozik, az Európai Bizottság csak korlátozott eszközökkel bír ezen a területen, de azzal segítheti a tagországok intézkedéseit, ha egyértelműbb és pontosabb célokat határoz meg ezen a területen, olvasható a jelentéseben.

A számvevők végül kiemelték, hogy az Európai Bizottság hosszú távú terve az Európa 2020 stratégia, amelynek egyik célja az lett volna, hogy 2020-ra 20 millió embert emeljen ki a szegénységből, az elmúlt tíz év alatt nem hozott, csupán csekély előrelépést.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés