Egyáltalán nem biztos, hogy az amerikai tőzsde elszakadt a fundamentumoktól

2020. szeptember 28. 14:34

Vonnák Balázs
MNB Tanszék Blog
Amikor gazdasági lassulás várható, a tőzsdeindex már akkor beszakadhat, amikor éppen csak megtörténnek az első elbocsátások a reálgazdaságban.

„Először is gondoljuk végig, mi határozza meg egy részvény árát! A tankönyvek szerint annak jövőbeli hozadékai, egész pontosan azok jelenértéke. Ezek a hozamok (vagy cash-flow) a részvényben megtestesülő tulajdonviszony tárgyának, vagyis a konkrét vállalatnak a teljesítményétől függenek. Ha jól megy a szekér, sok osztalékot tud fizetni a cég menedzsmentje, ha rosszul, keveset vagy semennyit. Az amerikai tőzsdeindexre (például az S&P 500) pedig tekinthetünk úgy, mint az amerikai gazdaságra szóló követelés értékére: ha jól megy az USA gazdaságának, magas az index, ha rosszul, alacsony.

Nagyon fontos azonban, hogy nemcsak a jelenlegi, hanem a jövőben várható gazdasági teljesítmény is számít, még ha diszkonttal is. Ezért amikor gazdasági lassulás várható, a tőzsdeindex már akkor beszakadhat, amikor éppen csak megtörténnek az első elbocsátások a reálgazdaságban. Ennek megfelelően az index gyorsabban is magára találhat, mint a munkapiac.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában