Az egész feltörekvő Európa egyetért: vége az olcsó munkaerő korának

2020. szeptember 29. 13:00

Bakajannisz Péter
A feltörekvő európai régió (vagyis a volt kommunista blokk), bár rengeteg lehetőséget kínál a külföldi befektetők számára, jobb munkát kell végeznie a térségen kívüli promóció érdekében. Emellett tudatosan kell elmozdulnia az „olcsó összeszerelő üzem” üzleti modelltől egy olyan modell felé, amely nemcsak árban és költségben, hanem az áruk és szolgáltatások minőségében is versenyben lehet – értettek egyet térségünk gazdasági újságírói a „Feltörekvő Európa és az Egyesült Államok: 2030 felé” elnevezésű rendezvényen, amelyet az Emerging Europe portál szervezett és ahol számos újságíró szólalt meg térségünkből. 

A rendezvény keretében élő vita adta meg a lehetőséget a régió vezető szakértőinek, hogy megvitassák a feltörekvő Európa gazdasági helyét a világban és azt, hogy miként tudná a régió felhelyezni önmagát a globális gazdasági színtérre a jövőben. 

Együttműködés és demográfiai aggályok  

Nevena Krasteva, a SeeNews főszerkesztője szerint a térség számára megnyíló lehetőségek nem csupán a földrajzi elhelyezkedéstől függenek, hanem attól is, megbízható partnerként tudja-e pozícionálni magát régiónk a világban, mint olyan helyet, ahol valóban megéri üzleti tevékenységet folytatni. Ennek érdekében elkerülhetetlen a régiós együttműködés.

„A régió egyik legnagyobb hátránya, különösen az EU-n kívüli országok számára, hogy széttagolt kis piacokból áll”, mondta. 

Wojciech Przybylski, a Visegrád Insight főszerkesztője egyetértett az utóbbi felvetéssel, hangsúlyozva, hogy a régiónak meg kell határoznia a közös érdekeit és egy, közös hangon beszélnie. Kiemelte, hogy a térség komoly elnéptelenedéstől szenved, a fordulathoz a gazdaság közös fejlesztése szükséges. 

Feljebb lépni az értékláncokon  

Fontos kihívás a régió olcsó munkaerőre és alacsony hozzáadott értékre építő versenyképességi stratégiája a szakértők szerint. A panel mindegyik résztvevője egyetértett abban, hogy fontos lenne eltávolodni ettől a régebbi modelltől, ahogyan abban is egyetértettek, hogy az emberi potenciál és a tehetség – különösen a fiatalok esetében és az informatika terén – a régió legnagyobb erősségét jelentheti. Ezzel szemben a régiós országok egymással való küzdelme, a lefelé mutató verseny lehet a régió veszte.

James Brooke, a Ukraine Business News főszerkesztője azt gondolja, a régió képességei a Szovjetunióban erős, műszaki tudományos oktatásra épülnek, de figyelmeztetett, hogy ezeket nem szabad „olcsón” eladni. Példaként kiemelte, hogy a világ kiszervezéssel foglalkozó vezető vállalatainak egy része Ukrajnában található és ezek jobb szolgáltatást kínálnak Nyugat-Európa vagy az USA árának harmadáért, de szerinte ez nem feltétlenül jó az ország számára, az ukrán márkát legalábbis nem erősíti a nagyvilágban.

Brooke hozzászólásait Ognen Janeski, az észak-macedón TV24 főszerkesztője erősítette meg. „Ebben az országban rengeteg külföldi befektetést tapasztaltunk a feldolgozóiparban, de több mint egy évtizede a kormány olcsó munkaerőként értékesíti polgárainkat”, mondta. Hozzátette, hogy bár a külföldi beruházások valóban kielégítő számban érkeznek, mégis sokan szeretnének kivándorolni az alacsony fizetések miatt. 

Craig Turp, az Emerging Europe szerkesztője kifejtette, hogy portálja egy ideje arra összpontosít, hogy ösztönözze a régiót az „olcsó modelltől” való eltávolodásban, ami szerinte nem csak az emberi tőkére vonatkozik, hanem a régió által előállított árukra és szolgáltatásokra is.

Nem szabad alacsony költségű régióként reklámozni magunkat,

vélekedett. Turp szerint a térségnek bizonyítania kellene a világnak, hogy termékeiért és szolgáltatásaiért érdemes prémium árat fizetni, különben egy olyan lefelé mutató versenybe száll be, amely alacsonyan tartja a fizetéseket és ösztönzi a további kivándorlást olyan országok felé, ahol a fizetések magasabbak.

Erős, felelősségteljes vezetőség 

Az ehhez hasonló iparpolitikai tervek megvalósításához elengedhetetlen egy erős, felelősségteljes, a hazai érdekeket hosszú távú vízióval szolgáló kormány, írtuk korábban a Makronómon. A vitában résztvevők pedig úgy tűnik, hogy ebben is egyetértettek egymással.

Marek Tejchman, a Dziennik Gazet Prawna főszerkesztő-helyettese szerint az emberi tőke jó minőségén kívül jó vezetésre is szükség van. „Minőségi vezetésre van szükségünk, amely képes tovább látni a következő hónapokon, de a határokon túl is, és megérteni, hogy csak ezután haladhatunk előre”, hangsúlyozta. Tejchman szerint az Európai Unió helyreállítási alapja nagyszerű lehetőséget kínál ezesetben, de a felelősségteljes költekezés, és a magasabb hozzáadott értékű befektetés bevonzása is rendkívül fontos. 

Az erős és határozott kormányzás fontosságában többen is egyetértettek. Krasteva szerint a régió országai kezében van gazdasági sorsuk. Úgy vélte, 

az értékláncokban való feljebb lépés nem fog pusztán azzal bekövetkezni, hogy külföldi befektetőktől magasabb béreket harcolunk ki.

Szerinte versenyképessé kell tenni a helyi vállalkozásokat, és ahhoz, hogy ez megtörténjen, egy globálisan gondolkodó és határokon átívelő munkára felkészült kormányra van szükség. 

Turp is egyetértett ezen állítással és kiemelte, hogy a régiónak jobban kellene reklámoznia magát. Turp szerint az elmúlt évtizedben turisztikai célpontként hirdette önmagát a térség, viszont már nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a magasabb hozzáadott értékű beruházások népszerűsítésére is.

Magyarország nyomában

Az elhangzott problémákat, illetve javaslatokat a magyar kormány is felismerte 2010-et követően, azóta pedig a patrióta gazdaságpolitikának is nevezett stratégia keretében igyekszik javítani az ország gazdasági pozícióin. Úgy tűnik, a régió szakértői is – bár lehet, hogy nem tudatosan – a magyar kormányhoz hasonló gazdaságpolitikát javasolnak országuk gazdasági helyzetének javulásához. Látható, hogy

a régiós országok gazdasági problémáiban több közös vonás van, mint gondolnánk.

Nagyon is érdemes abban tanulni egymástól, hogy mely ország milyen eszközökkel lépne ki a korábbi fejlődési szakaszból.

(Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés