Abba kell hagyni a Doing Business jelentések készítését

2020. szeptember 28. 14:22

A Világbank bocsánatkéréssel tartozik a fejlődő országoknak mindazokért a károkért, amelyeket ez a félrevezető és problematikus mutató okozott.

2020. szeptember 28. 14:22
Jayati Gosh

„A Doing Business fő iránya így szabályozásellenesnek nevezhető: minél kisebb a szabályozás mértéke egy adott országban, annál jobb helyezést ér el az államok rangsorában. Az adókulcsok szerepeltetése az indikátorok között annyira visszatetsző,

hogy a Világbank megbízásából készült két független értékelés is a kihagyásukat javasolta.
Ahogy azt Isabel Ortiz és Leo Baunach megjegyezte, az index hathatósan »aláássa a társadalmi fejlődést, és erősíti az egyenlőtlenséget«. Ennek az az oka, hogy »az index arra ösztönzi az országokat, hogy vegyenek részt a deregulációban, beleértve a foglalkoztatottak védelmének csökkentését, a társadalombiztosítási járulékok mérséklését (amit a munka adóztatásának neveznek), és a cégeket terhelő adók csökkentését«.

Ortiz és Baunach helyesen érvel amellett, hogy itt az ideje abbahagyni a Doing Business jelentések publikálását. Továbbá a Világbank bocsánatkéréssel tartozik a fejlődő országoknak mindazokért a károkért, amelyeket ez a félrevezető és problematikus mutató okozott.”

(A Világgazdaság fordítása.)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2021. február 03. 11:12
Ilyenkor a kilencvenes évek tulok közgazdász barmai mit éreznek? Várjál kitalálom, semmit.
Jack Reynor
2021. január 03. 13:03
a Világbankra nincs szükség. Az ilyen ócska publikációk látszattevékenységek, amelyek a szervezet létét akarják legitimálni.
nyúlgerinc
2020. december 19. 13:19
De a kártérítésről elfeledkeztek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik