Abba kell hagyni a Doing Business jelentések készítését

2020. szeptember 28. 14:22
Jayati Gosh
Project Syndicate
A Világbank bocsánatkéréssel tartozik a fejlődő országoknak mindazokért a károkért, amelyeket ez a félrevezető és problematikus mutató okozott.

„A Doing Business fő iránya így szabályozásellenesnek nevezhető: minél kisebb a szabályozás mértéke egy adott országban, annál jobb helyezést ér el az államok rangsorában. Az adókulcsok szerepeltetése az indikátorok között annyira visszatetsző,

hogy a Világbank megbízásából készült két független értékelés is a kihagyásukat javasolta.
Ahogy azt Isabel Ortiz és Leo Baunach megjegyezte, az index hathatósan »aláássa a társadalmi fejlődést, és erősíti az egyenlőtlenséget«. Ennek az az oka, hogy »az index arra ösztönzi az országokat, hogy vegyenek részt a deregulációban, beleértve a foglalkoztatottak védelmének csökkentését, a társadalombiztosítási járulékok mérséklését (amit a munka adóztatásának neveznek), és a cégeket terhelő adók csökkentését«.

Ortiz és Baunach helyesen érvel amellett, hogy itt az ideje abbahagyni a Doing Business jelentések publikálását. Továbbá a Világbank bocsánatkéréssel tartozik a fejlődő országoknak mindazokért a károkért, amelyeket ez a félrevezető és problematikus mutató okozott.”

(A Világgazdaság fordítása.)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés