Ha a járvány kivégzi az iskolákat, azzal kivégzi a gazdaságot is

2020. szeptember 25. 19:32

Takács Zsolt
Az iskolák bezárása 14-28 billió dollárjába kerülne az USA gazdaságának a járvány hosszúságától függően. A hatásokat nehéz lenne enyhíteni: az érintett diákok életre szóló hátrányokat halmozhatnak fel, ami évtizedes távlatban is éreztetné hatását a gazdaságban.

Eric Hanushek, a Hoover Institution of Stanford University kutatója és Ludger Woessmann, a Unversity of Munich kutatója közös kutatásban leírja, hogy az iskolabezárások eddig is lassan gyógyuló sebeket ejtettek a diákok teljesítményében és ennek hosszútávú gazdasági hatásai lesznek, hacsak nem tudják a nemzetek orvosolni ezt.

Az érintett diákok életük során akár 3 százalékkal alacsonyabb jövedelmet érhetnek el a járvány miatt, ami átlagosan 1,5 százalékkal kevesebb GDP jelent nemzeti szinten ebben az évszázadban – derül ki a kutatásból.

Az 1,5 százalékos GDP-kiesés 14,2 billió dolláros veszteségnek felel meg, de ez

28 billió dollárra is rúghat, ha a diákok az év hátralévő részében is tanulási nehézségekkel küzdenek majd a koronavírus miatt.

A kialakult helyzet hátrányosabban érintette a rosszabb anyagi helyzetben lévő háztartásokat, mert itt sokkal nehezebb a diákoknak maguknak elsajátítani a szükséges tudást.

A kutatásban azt javasolják, hogy képezni kell a tanárokat és személyre szabott oktatási tervet kell készíteni a diákok számára és lehetővé kell tenni számukra, hogy saját ütemükben haladjanak a tananyaggal.

(Borítókép: MTI)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés