1963 óta nem látott szinten a brit államadósság

2020. szeptember 25. 10:12

Londoni makrogazdasági elemzők számításai szerint a jelenlegi pénzügyi évben több mint 300 milliárd font hitelből fedezendő költségvetési többletkiadással jár a nagy-britanniai koronavírus-járvány gazdasági kárainak elhárítása.

2020. szeptember 25. 10:12
null

Az Institute for Government (IfG) nevű, a kormányzati tevékenység elemzésére szakosodott független londoni gazdasági tanácsadó és kutatóműhely csütörtökön ismertetett tanulmányában kimutatja, hogy ha a brit hazai össztermék (GDP) a 2020-2021-es pénzügyi évben a konszenzusos előrejelzési átlagnak megfelelően 13,3 százalékkal zuhan, a GDP-érték a jövő áprilisig tartó pénzügyi év végén 336 milliárd fonttal (134 ezer milliárd forinttal) lesz alacsonyabb a nagy-britanniai járvány márciusi elhatalmasodása előtt várt szintnél.

Az IfG szerint ilyen mértékű zuhanásra több mint három évszázada nem volt példa Nagy-Britanniában. Legutóbb 1709 kivételesen zord tele okozott ezzel összemérhető veszteséget: abban az évben 13,4 százalékkal esett vissza az akkoriban jórészt mezőgazdasági jellegű brit gazdaság teljesítménye, áll a cég csütörtöki tanulmányában.

A március végén elrendelt, azóta jórészt feloldott vagy jelentősen enyhített, széles körű országos korlátozások nyomán már az idei második negyedévben is példátlan ütemben, 20,4 százalékkal zuhant a brit hazai össztermék negyedéves összevetésben, és áprilisban, a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások érvénybe léptetése utáni első teljes hónapban is rekordmértékben, 20 százalékkal esett a GDP-érték az előző hónaphoz képest.

Csütörtöki elemzésében az IfG közölte: számításai szerint a brit kormány által a gazdaság és a munkahelyek védelmére hozott intézkedések a 2020-2021-es pénzügyi évben 317,4 milliárd fonttal (127 ezer milliárd forinttal) emelik a brit államháztartás hiteligényét a költségvetésben előrejelzett szinthez képest, vagyis a közfinanszírozásnak ekkora többletköltséget okoz egy év alatt a járvány.

Ennek az összegnek a legnagyobb egyedi tétele, 192,3 milliárd font azokból a szakpolitikai intézkedésekből ered, amelyek célja a háztartások és az üzleti vállalkozások megvédése a koronavírus-járvány legsúlyosabb hatásaitól.

A gazdaság zuhanó teljesítménye okozta adóbevételi kiesések és jóléti többletkiadások várhatóan további 125 milliárd fonttal növelik a tervezetthez képest az államháztartás hitelfinanszírozási igényét, áll az IfG csütörtökön Londonban ismertetett tanulmányában.

A cég előrejelzése sokkal borúlátóbb a brit statisztikai hivatal (ONS) prognózisánál.

Az ONS legutóbbi becslésében azt valószínűsítette, hogy a 2020-2021-es pénzügyi évben a brit államháztartás teljes hiteligénye 298,4 milliárd font lesz.

Ez is hozzávetőleg az ötszöröse lenne a márciusban zárult előző, 2019-2020-as teljes pénzügyi év hiteligényének, és jóval 10 százalék feletti GDP-arányos brit államháztartási hiánynak felelne meg.

Az ONS számításai szerint

a nettó brit államadósság-ráta már valamivel meghaladta a GDP-érték száz százalékát; erre 1963 óta nem volt példa.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik