Kína enyhíti a külföldiek beutazására vonatkozó korlátozásokat

2020. szeptember 24. 17:59

Kína enyhíti a beutazási tilalmat a külföldi állampolgárokra vonatkozóan, lehetőséget adva a kínai tartózkodási engedéllyel rendelkezők különengedély nélküli visszatérésére – közölte a kínai külügyminisztérium csütörtökön.

2020. szeptember 24. 17:59
null

A minisztérium közleménye szerint szeptember 28-ától ismét különengedély nélkül utazhatnak be az országba azok a külföldi állampolgárok, akik érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek. Azok pedig, akiknek március 28-át követően lejárt a tartózkodási engedélyük, az okmány bemutatásával belépésre jogosító vízumot igényelhetnek a tartózkodási helyük szerinti kínai külképviseleten.

Augusztus 17-e óta Peking lehetővé tette 36 európai ország állampolgárai számára, hogy amennyiben rendelkeznek érvényes kínai tartózkodási engedéllyel vagy családegyesítésre jelentkeznek, belépésre jogosító vízumot igényelhetnek.

Kína március 28-án, a koronavírus-járvány globális elterjedése nyomán vezetett be beutazási tilalmat a külföldieket illetően, ami a Kínában életvitelszerűen élőkre is vonatkozott, emellett a Kínába közlekedő nemzetközi járatok számát is korlátozta. A beutazási tilalom alól későbbi enyhítéseknek köszönhetően kivételt élveznek a diplomaták, illetve gazdasági, tudományos, vagy a járvány elleni küzdelem területén kulcsfontosságúnak ítélt tisztségviselők.

A tilalom bevezetése után számos, Kínában életvitelszerűen élő külföldi rekedt az országon kívül. Ennek egyebek mellett az volt az oka, hogy sok külföldi látogat haza vagy utazik Kínán kívülre üdülés céljából a jellemzően egyhetes holdújévi munkaszünet idején. Ez idén január 24. és február 2. közé esett, amikor a járvány Kínában tetőzni kezdett, és lezárták a gócpontnak számító közép-kínai Hupej tartományt. A koronavírus miatti félelmek pedig a következő időszakban járattörlésekhez vezettek, így sokan emiatt nem tudtak az eredeti terveik szerint visszatérni, míg mások a járvánnyal kapcsolatos aggodalmak miatt halasztották el a visszautazást.

Egy július 21-e óta érvényben lévő rendelkezés szerint minden Kínába utazónak nukleinsavas vírustesztnek kell alávetnie magát az utazását megelőző öt napon belül, majd a beérkezés helyszínén 14 napig tartó karantént kell eltölteniük arra kijelölt szálláshelyeken, saját költségen.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik