Külső segítséget kapott a főváros vezetése, mert „bizonytalanság” van a döntéshozatalban

2020. szeptember 24. 17:49

A koronavírus okozta válsághelyzet miatt a turizmushoz kötődő fővárosi vállalkozások rosszabb helyzetbe kerültek, mint vidéki társaik – mondta Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

2020. szeptember 24. 17:49
null

Az elnök elmondta, a mostani helyzetben a fővárosi kis- és középvállalkozásoknak jelentős segítségre van szükségük, ezért a BKIK egy öt pontból álló javaslatcsomagot fogalmazott meg a fővárosi önkormányzat számára.

Hozzátette, a javaslatcsomagot azért fogalmazták meg, mert úgy érzik, hogy bizonytalanság van a fővárosi döntéshozásban; áttekintették a külföldi példákat, összevetették azokat a budapesti helyzettel, és így állt össze a csomag.

Felidézte, levélben fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez, azt kérve, hogy csökkentsék a vállalkozások kiadásait, segítsék a távolságtartási és higiéniás szabályok betartását, valamint azt is javasolják, hogy átmenetileg csökkentsék, vagy engedjék el teljesen a fővárosi tulajdonú ingatlanok bérleti díját.

Szerepel a kamara javaslati között a közterület-használati díjak elengedése, a parkolóhelyek felszabadítása újabb teraszok nyitásához a vendéglátóhelyeknek, a vendéglátóhelyek kiülős helyeinek fűthetőségéhez, illetve téliesítéséhez szükséges beruházások támogatása, a vendéglátóhelyekre, turisztikai helyekre gépjárművel érkezőknek a parkolási díj elengedése a fogyasztás, látogatás idejére.

A kamara szerint a fogyasztásnövekedés segítésére a budapesti lakosság számára utalványokat kellene osztani, amivel ösztönözni lehet az éttermi fogyasztást. Azt is javasolják, hogy mivel a V4-es országokból jelenleg jöhetnek turisták, a főváros biztosítson forrást V4-es turistacsomagok kialakításához, illetve a vidékiek Budapestre látogatását is lehetne támogatni hasonló konstrukcióban.

A BKIK javasolja továbbá olyan pályázat kiírását, amely a budapesti turizmusban dolgozók átállását segíti más, munkaerőhiányos területekre.

Emellett szorgalmazzák a válság idején üres szálláshelyek, vendéglátóhelyek felújításának támogatását – mondta Nagy Elek.

(MTI)
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2020. szeptember 26. 18:43
AZ utóbbi időben pedig már csak PÁRTBESZÉLSZ, meg tanácsokkal látod el a kormányt! ccccc! MÁR facebook szinten sem foglalkozol Budapesttel!
gyaloggos
2020. szeptember 26. 18:41
D G, nálad a labda, ne süketelj, hanem tégy is valamit egy év elteltével!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik