Új-Zéland gazdasága recesszióba süllyedt, de erősebben állhat talpra szomszédainál

2020. szeptember 22. 12:25

Takács Zsolt
Új-Zéland gazdasága recesszióba süllyedt a rekordmértékű második negyedéves gazdasági zsugorodás következtében.

Negyedéves bázison a GDP 12,2 százalékkal csökkent a második negyedévben, amely rekordnak számít, viszont jobb, mint a Reuters közgazdászai által várt 12,8 százalék. Éves bázison a csökkenés 12,4 százalék volt. Az ország központi bankja augusztusban még 14 százalékos zsugorodásra számított.

A koronavírus terjedése és

a korlátozások miatt a gazdasági aktivitás drasztikusan csökkent.

Az ország 2010 óta nem volt recesszióban, de 2020-ban két egymást követő negyedévben csökkent a GDP, ami azt jelenti, hogy az ország gazdasága belekerült a tíz éve nem tapasztalt helyzetbe, a technikai recesszió állapotába.

A szomszédos Ausztráliában, ahol enyhébb korlátozásokat vezettek be, a GDP-csökkenés mértéke 7 százalék volt, míg az USA-ban 9,1 százalékos volt a zuhanás.

A szakértők szerint Új-Zéland hamarabb állhat talpra, mint más országok, mert jobban kezelték a koronavírust. Michael Gordon, a Westpac Senior közgazdásza szerint a rekordmértékű csökkenés után

sosem látott növekedés jön a harmadik negyedévben.

A közgazdászok szerint a friss adatok nem lesznek hatással a központi bank korábban bevezetett intézkedéseire és az alapkamat továbbra is 0,25 százalékon maradhat. A második negyedévben a szolgáltatások exportja 40 százalékkal csökkent, míg a fogyasztás 12 százalékkal, a befektetések volumene 20 százalékkal zuhant.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés