Hat éve nem volt ilyen kevés új munkahely Japánban

2020. szeptember 22. 12:23

A szabad munkalehetőségek aránya hat éves mélypontra csökkent júliusban a gyengélkedő munkaerőpiac miatt, 100 munkakeresőre 108 álláshely jutott.

2020. szeptember 22. 12:23
null
Takács Zsolt

Az országban a munkalehetőségek elérhetőségi aránya 1,08 pontra csökkent júniusban, ami azt jelenti, hogy

100 munkakeresőre 108 munkalehetőség jutott.

A munkanélküliségi ráta 2,9 százalékra nőtt a 2,8 százalékos júniusi szintről. Az adat európai viszonylatban szinte láthatatlan lenne, mégis sötét képet fest a japán gazdaságról, a szakértők egyelőre nem látják a recesszió végét.

A korlátozások enyhítése után sem állt vissza a rend a japán gazdaságban,

a szolgáltató-szektor továbbra is hanyatlik.

A hotelek és éttermek állásajánlatai 44 százalékkal alacsonyabb szinten állnak, míg a feldolgozóiparban ez az arány 40,9 százalék.

A Mizuho Securities Co. közgazdásza, Toru Suehiro szerint a munkaerőpiac tovább gyengülhet a jövőben. A szakértő szerint a japán gazdaság talpraállhat a harmadik negyedévben, de a vállalatok nem biztos, hogy készen állnak majd arra, hogy embereket vegyenek fel. Suehiro számításai alapján

a munkanélküliségi ráta 3 százalék felé mehet.

A csökkenés hátterében az idénymunkások elbocsátása áll, akiknek nem újították meg lejáró szerződésüket. A férfiak körében a munkanélküliségi ráta 0,1 százalékkal csökkent, 3 százalékra, míg a nők esetében 0,2 százalékkal nőtt, 2,7 százalékra.

A japán gazdaság szenved a világon az egyik legnagyobb mértékben az elöregedéstől, így bár a munkanélküliségi ráta alacsony, a gazdasági stagnálásból nehezen találja a gazdaságpolitika a kiutat.

(Borítókép: MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik