A Fitch Ratings drasztikusan rontotta indiai előrejelzését

2020. szeptember 22. 12:24

A Fitch Ratings csökkentette India 2021-es pénzügyi évére vonatkozó növekedési előrejelzését. A hitelminősítő 10,5 százalékos zsugorodásra számít a korábban várt 5 százalék helyett a vírus folyamatos terjedése miatt.

2020. szeptember 22. 12:24
null
Takács Zsolt

Ebben a pénzügyi évben az első negyedévben 23,9 százalékkal zuhant India GDP-je. A hitelminősítő szerint Indiában volt az egyik legnagyobb a gazdasági zuhanás mértéke a világon a második negyedévben, de a Fitch Ratings hozzátette jelentésében, hogy

a harmadik negyedévben erős fellendülésre számít a gazdaság újranyitása következtében.

Ennek ellenére a felzárkózás akadozó és egyenlőtlen lehet – írja a jelentés.

A szeptemberi, frissített Global Economic Outlook (GEO) jelentésben a Fitch szerint India, Nagy-Britannia és Spanyolország gazdasága a leginkább érintett a második negyedévben a szigorú és hosszantartó korlátozások miatt. Ezekben az országokban különféle kihívások húzzák vissza a gazdaságot rövid- és hosszútávon egyaránt.

A Fitch Ratings szerint a vírus terjedése és a régiós korlátozások miatt az üzleti hangulat nagyon alacsony szinten van és ez elnyomja a gazdasági aktivitást. Ennek következtében a háztartások és a vállalatok bevételei drasztikusan csökkentek a korlátozott pénzügyi támogatások mellett. A pénzügyi szektor eszközminőségének romlása visszafogja a hitelnyújtást.

A magas infláció megterhelte a háztartások jövedelmét,

miközben az ellátási láncban jelentkező zavarok és az adónövelések miatt az árak is folyamatosan emelkednek. Előrejelzések szerint az infláció csökkenhet a gyenge kereslet következtében.

Az intézet szerint a július-szeptemberi negyedévben 9,6, az október-december közötti időszakban 4,8, januári-márciusi negyedévben pedig 4 százalékkal csökkenhet az ország gazdasága.

A következő pénzügyi évben a Fitch Ratings 11 százalékos növekedéssel számol Indiában.

A hitelminősítő hozzátette, hogy a koronavírus-járvány az év előrehaladtával egyre inkább terjedni kezdett a fejlődő országokban.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik