A Fülöp-szigeteki gazdaság júniusban érte el a mélypontot, eljött a fellendülés ideje

2020. szeptember 22. 12:38
Az ország gazdasága túl van a nehézségek nagy részén annak ellenére, hogy az Ázsiai Fejlesztési Bank szerint 7,3 százalékkal csökkenhet 2020-ban és csak 2021-ben növekedhet újra 6,5 százalékkal.

Kelly Bird, az ADB közgazdásza szerint a Fülöp-szigetek GDP-je elérte mélypontját május-június körül, a kormányzati támogatások pedig sokat segítettek a gazdaság és a háztartások helyzetén. Bird szerint a fellendülés lassú és törékeny lesz ebben az évben és csak 2021-ben gyorsulhat fel kiegészítő pénzügyi támogatások mellett.

Az ADB a magánfogyasztás és a befektetések csökkenése miatt módosította lefelé GDP-előrejelzését. Júniusban a fejlesztési bank még 3,8 százalékos zsugorodással számolt a Fülöp-szigetek esetében.

Jonathan L. Ravelas, a BDP Unibank vezető közgazdásza szerint annak ellenére, hogy az ország történelmének legnagyobb válságában van,

a fellendülés erős lehet az alacsony eladósodottság, a tartalékok és az erősen tőkésített bankok miatt.

A BDO szerint, ha ezeket a tényezőket kihasználják, akkor 2021-ben akár 3,3 százalékos is lehet a növekedés, míg 2020-ra 8 százalékos csökkenéssel számol a bank. A kormány számításai szerint idén a GDP 5,5 százalékkal csökkenhet, jövőre 6,5 százalékkal nőhet és 2022-ben is 7,5 százalékkal bővülhet.

A legnagyobb kockázat a szakértők szerint a globális gazdaság lassulása és a kereskedelem akadozása lehet.

(Borítókép: MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés