A válság hatására fordít hátat Szingapúr a külföldi dolgozóknak, a kormány szerint helyieket kell foglalkoztatni

2020. szeptember 22. 10:14
Szingapúr nagyon vonzó hely a külföldieknek a munkalehetőségek, a magas fizetések és a jó életkörülmények miatt. A koronavírus hatására recesszióba süllyedő városállamban azonban a munkanélküliségi ráta folyamatosan nő, ennek legnagyobb vesztesei pedig épp a külföldi munkavállalók.

Gan Siow Huang emberierőforrás miniszter azt nyilatkozta, hogy

a munkáltatóknak a szingapúri állampolgárokat kellene előnyben részesíteni a külföldiekkel szemben akkor, amikor nem elkerülhetők az elbocsátások.

A kormány növelte a külföldi munkavállalók költségeit a múlt hónapban azzal, hogy megemelték a minimálbért a munkavállaló vízumosok esetében.

A belföldi politikai nyomás pedig tovább fokozódott azzal, hogy a kormány 47 vállalatot tett fel arra a listára, amely a diszkrimináló cégeket tartalmazza.

A legtöbb cég a pénzügyi és szakmai szolgáltatási szektorból került a listára, a több száz megfigyelt vállalat mellé.

Lee Hsien Loong miniszterelnök tovább növelve a bizonytalanságot azt nyilatkozta, hogy a befelé fordulás katasztrofális lehet recesszió idején.

Calving Cheng szingapúri vállalkozó a helyzet bonyolultságát úgy foglalta össze lapoknak, hogy egyszerre kell odafigyelni a hazai munkavállalókra és bevonzani a tehetségeket a válság túlélése érdekében. Cheng szerint ez Szingapúrra hatványozottan igaz, mivel ez a világ leginkább nyitott gazdasága.

Egy friss diplomás szingapúri a Telegraph lapnak elmondta, hogy

a helyi állampolgárok szerinte minden tekintetben hátrányban vannak a külföldiekkel szemben.

Eközben egy brit nő úgy fogalmazott, hogy július óta drasztikusan megváltozott a külföldi munkavállalók iránti hozzáállás Szingapúrban. „Annak, aki Szingapúrban akar dolgozni azt ajánlom, hogy ne tegye, semmilyen jogunk nincs, nem akarnak minket” – tette hozzá a nő.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés