Dél-Korea mutatja a válságkezelés útját?

2020. szeptember 21. 11:38
A korlátozó intézkedések következtében Ázsia negyedik legnagyobb gazdasága nehéz időszak előtt áll, még úgy is, hogy Kína után a második gazdaság lehet a világon, ahol a legkisebb a visszaesés.

Borús kezdet

A második negyedévben az ország gazdasága 3,2 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest. Ekkora zsugorodásra utoljára 2008 utolsó negyedévében volt példa.

Augusztusban már hatodik hónapja csökkent az export mértéke.

A kormány tovább akarja növelni a kiadásokat a következő években, hogy enyhítse a koronavírus gazdasági hatásait, bár a pénzügyminiszter szerint a gazdaság hanyatlása elkerülhetetlen.

Szöul környékén szeptember elején korlátozták az éttermek, kávézók nyitvatartását. A templomokat, klubokat és a legtöbb iskolát is bezáratták. Ugyan csökkent az újonnan azonosított fertőzöttek száma, de továbbra is sokan érintettek a betegségben az országban.

Az export és a kereskedelmi forgalom is drasztikusan csökkent a korlátozások hatására. A kormány a jóléti és foglalkoztatási kiadásokat 10,7 százalékkal kívánja növelni és 11,9 százalékkal többet szán a szociális infrastruktúra fejlesztésére. A koreai nemzeti bank szerint a GDP 1,3 százalékkal fog csökkeni 2020-ban, amelyre két évtizede nem volt példa.

Mutatják az utat?

Az OECD legfrissebb felmérése szerint annyira azért nem rossz a helyzet, a koreai gazdaság idén csupán egy százalékkal eshet vissza, ezzel Kína mögött a legjobban teljesítő ország lesz (közben az euróövezet 8, az USA 4 százalékkal zuhanhat idén). Nem véletlen, hogy sokak szerint van mit tanulni a koreaiakról.

Az OECD szerint a járvány és a gazdaság válságkezelése kéz a kézben haladt az országban, ez a siker egyik titka.

Dél-Korea a vírust olyan jól visszaszorította például technológiai megoldásokkal, hogy a nyugati országokat megbénító tartós lezárásokra kevésbé volt szükség. A Google mobilitási adataiból is az látszik, hogy Koreában az élet majdnem a normál kerékvágásban folytatódott tavasszal.

Az OECD a GDP 0,7 százalékát kitevő gyors költségvetési akciót is méltatta, ami fenntartotta a hazai keresletet. Persze ahhoz, hogy a költés érdemi eredményre vezessen, kellett az is, hogy a boltok nyitva maradhassanak (amihez pedig hatékony járványügyi védekezés volt szükséges).

Egyes koreai önkormányzatok olyan kreatív megoldásokat is alkalmaztak, mint támogatások nyújtása a lakosoknak, de csak helyi pénzben és csak három hónapos érvényességgel. Így térben és időben is irányíthatták a költekezés irányát.

A gazdasági válság ördögi köre helyett ez a megoldás egyfajta erénykört alakíthatott ki, amelyben minden szereplő fenntartja költését, ezzel támogatva más szereplőket. 

A jövő persze Koreában is bizonytalan, a költségvetés nem bírja örökké, vagy ha megpróbálja, akkor eladósodás következhet, ami a növekedés hosszú távú gátja lehet.

(Borítókép: MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés