Munkahelyek százezreit védte meg a kormány, az LMP mégis elégtelennek tartja a gazdaságvédelmi intézkedéseket

2020. szeptember 18. 14:34

Írta: Rádi Balázs
Az LMP elvárja a kormánytól, hogy mielőbb készítsen egy olyan válságkezelő programot, amely egyszerre orvosolja a jelen szociális, valamint gazdasági krízisét és ad választ a jövő kihívásaira.

Hamis mantrák

Schmuck Erzsébet társelnök csütörtöki online sajtótájékoztatóján kijelentette azt is: a kormánynak a 2021 utáni uniós támogatások felhasználásának koncepcióját is mielőbb el kell készítenie és széleskörű társadalmi egyeztetésre kell bocsátania.

A politikus mindezt azt követően szorgalmazta, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a klímaváltozást, a koronavírus-járvány legyőzését és Európa zöld, fenntartható pályára állítását nevezte a közösség előtt álló legnagyobb kihívásoknak.

Az LMP szerint mindezek miatt Magyarországon is itt az ideje a radikális változásoknak. „A kormány nem viselkedhet úgy tovább, mint ha az adófizetők pénze és az uniós támogatások a saját tulajdona lenne, amit gátlástalanul osztogathat a holdudvarának” – fogalmazott Schmuck Erzsébet.

Bár a járvány második hulláma szerinte vészjóslóbb, mint az első volt, a kormány mégsem tanult az eddigi tapasztalatokból.

Ahelyett, hogy a forrásokat az emberek életkörülményeinek javítására és a gazdaság válságállóbbá tételére fordította volna, „az autóipar és a luxusszálláshelyek fejlesztése kapott súlyos milliárdokat”

– mondta.

A következő hét év uniós forrásait már nem lehet elpazarolni – hangsúlyozta. Szerinte azt a természeti erőforrások védelmére, a megújuló energiaforrásokra, épületfelújításokra, ökológiai mezőgazdaságra, közösségi közlekedésre, a gondoskodási válság kezelésére, az oktatásra valamint az egészségügyre kell költeni, mert ezek a területek biztosítják a jövőt.

A munkalehetőség az életkörülmény javulásának alapfeltétele

György László gazdaságstratégiáért és fejlesztésért felelős államtitkár szeptember első hetében egy budapesti sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy tizenharmadik hete folyamatosan csökken a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon. A sajtótájékoztatón kijelentette: továbbra is legfőbb cél, hogy Magyarországon megvédjék a munkahelyeket a meglévők megerősítésével és újak létrehozásával.

Az államtitkár ismertette, hogy a magyar kormány a gazdaságvédelmi akcióterv keretében 920 ezer munkavállalót támogat valamilyen módon, 127 ezer embert segítenek a munkakeresésben.

A különböző támogatási programokkal több mint 508 ezer álláshelyet védenek meg,

a munkahelyteremtő programmal pedig több mint 70 ezer munkahely létrehozását segítik, a közfoglalkoztatásban jelenleg 93 ezren vesznek részt, részletezte. Bemutatta a vállalati fehér könyvet is, amely a hazai cégeket segíti a járvány terjedésének megelőzésében, a kockázatok csökkentésében.

Az emberek életkörülményeinek javításához pedig elengedhetetlen a munkalehetőség és a stabil jövedelem, tehát Schmuck Erzsébet LMP-s társelnök véleménye, miszerint a kormány a forrásokat nem az emberek életkörülményeinek  javítására és a gazdaság válságálóbbá tételére fordította, minimum téves. 

(MTI, Makronóm, Fotó: MTI/Kovács Attila)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés