Sok piaci szereplő elhúzódó globális stagnálástól tart

2020. szeptember 16. 16:29

Javult a globális intézményi befektetői közösségen belül a középtávú világgazdasági kilátások megítélése, de a legfrissebb felmérés szerint sokan tartanak attól, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság után elhúzódó stagnálás következik.

2020. szeptember 16. 16:29
null

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics szerdán ismertetett, szeptemberre szóló havi globális vizsgálatában 162 nagyvállalat és befektetési társaság várakozásait mérte fel.

A körkérdésbe bevont cégek együttesen 6 millió alkalmazottat foglalkoztatnak, összesített éves forgalmuk hozzávetőleg kétezer milliárd dollár.

A ház beszámolója szerint a válaszadók 41 százaléka az egy hónappal korábbinál kissé, 5 százalékuk sokkal derűlátóbban ítéli meg a következő két év világgazdasági kilátásait.

A felmérés résztvevőinek legnagyobb egyedi csoportja – 37 százalék – U alakú növekedési pályát valószínűsít, vagyis azzal számol, hogy a világgazdaság a visszaesés után enyhe ívű fordulattal indul ismét növekedésnek.

Húsz százalék ugyanakkor L alakú, vagyis a visszaesés után elhúzódó stagnálást, illetve gyenge növekedést jelző görbétől tart. Az ilyen növekedési pályát valószínűsítők aránya az Oxford Economics előző felmérésében még csak 13 százalék volt.

Viszonylag kevesen, 9 százaléknyian bíznak V alakú pályában,

vagyis abban, hogy a meredek visszaesést éles fordulattal ugyancsak meredek ívű világgazdasági fellendülés követi.

Az ebbe a csoportba tartozók aránya mindazonáltal csaknem a kétszeresére emelkedett, mivel az előző vizsgálat résztvevőinek 5 százaléka tartotta lehetségesnek a V alakú növekedési pályát a következő két évre.

Az Oxford Economics új felmérésébe bevont vállalatok és piaci szereplők közül a korábbi 35 százalék helyett most már csak 26 százalék tart W alakú, vagyis kettős recessziós mélypontú növekedési görbétől.

A vizsgálat résztvevői a következő két év lehetséges kockázatai közül viszonylag magas, az összes válasz átlagában 20 százalékos esélyt látnak ugyanakkor arra, hogy a globális recesszió mélysége miatt világgazdasági szintű pénzügyi válság alakul ki.

Az Oxford Economics londoni elemzői hangsúlyozzák: saját számítási modelljük csak 5 százalékos valószínűséget mutat ugyanerre.

Új prognózisában a ház 2021 egészére 5,4 százalékos világgazdasági növekedéssel számol

az idei évre általa várt 4,4 százalékos globális visszaesés után.

Az Oxford Economics közölte, hogy számításai szerint a világgazdasági szintű hazai össztermék (GDP) 2021 harmadik negyedévére ismét eléri a 2019 negyedik negyedévében mért legutóbbi csúcsértéket.

A cég kiemelte, hogy W alakú növekedési pályát, vagyis kettős mélypontú globális recessziót nem tart valószínűnek.

Viszonylag derűlátó előrejelzést adott szerdán Londonban ismertetett világgazdasági szintű gyáripari szektorelemzésében a Moody's Investors Service is.

A nemzetközi hitelminősítő közölte: az eddigi negatívról stabilra javította a globális feldolgozószektorra adott kilátását, arra a várakozására alapozva, hogy 2021-ben erőteljes, bár részleges fellendülés kezdődik a világgazdaságban.

A Moody's előrejelzése szerint a globális gyáripar vállalatainak kamatok, adófizetés és leírások előtt számolt, kiigazított alapszintű pénzügyi eredménye (EBITDA) 2021-ben átlagosan 8 százalékkal emelkedik a 2020-ra várható kétszámjegyű zuhanás után.

A cég kiemelte azt is, hogy a világgazdaság feldolgozószektorának aktivitását mérő beszerzésimenedzser-index (BMI) az áprilisi 40-es mélypontról augusztusban 52-re, vagyis a fellendülést jelző tartományba emelkedett.

Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának csökkenését, az 50 feletti mutatók az adott ágazat tevékenységének élénkülését jelzik.

A Moody's közölte szerdai elemzésében, hogy a világgazdaság teljesítményének zömét adó húsz legnagyobb gazdasági erőcentrumban (G20) az idén átlagosan 4,6 százalékos GDP-visszaesést, 2021-ben azonban 5,3 százalékos növekedést vár.

A kínai gazdaságban a hitelminősítő az idén 1,9, jövőre viszont már 7 százalékos növekedést valószínűsít.

A Moody's hangsúlyozza, hogy Kína a globális feldolgozószektor kulcsfontosságú beszállítója.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik