Sok pénzt emésztett fel a koronavírus elleni küzdelem az államkasszából

2020. szeptember 09. 17:15

Az év első nyolc hónapjában az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 2261,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 1873,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 385,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 2,3 milliárd forintos hiánnyal zártak – közölte szerdán előzetes jelentésében a Pénzügyminisztérium (PM).

2020. szeptember 09. 17:15
null

A járványügyi védekezés és a gazdaságvédelmi intézkedések azonban továbbra is komoly forrásokat igényelnek a költségvetésből – tették hozzá.

A héthavi 2165 milliárd forint után 96,3 milliárd forint az augusztusi deficit a július havi 328 milliárd után. Tavaly augusztusban 158 milliárd forint, az első nyolc hónapban 510,7 milliárd forint volt a központi alrendszer hiánya.

Augusztusban közel 283 milliárd forint uniós fejlesztési forrás érkezett a költségvetésbe, így a 2020. évi nyolchavi bevétel összesen 772,4 milliárd forintot tett ki. Ugyanakkor a múlt hónap végéig az uniós kiadások meghaladták az 1374 milliárd forintot.

A központi alrendszer bevételeinél megfigyelhető, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásai, a járvánnyal kapcsolatosan bevezetett adókedvezmények már több hónapja éreztetik a hatásukat. Az általános forgalmi adó esetében augusztus végéig a teljesülés az éves előirányzat 56,6 százaléka, míg a személyi jövedelemadó esetében az éves előirányzat 63,2 százaléka volt. A szociális hozzájárulási adó és a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok esetében pedig az éves előirányzat 62,4 százaléka teljesült az év első nyolc hónapjában.

A jelentés szerint az év első nyolc hónapjában 553 milliárd forintot meghaladó összeget tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések. Emellett a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra augusztus végéig 150,6 milliárd forintot költött a költségvetés. A kiemelt közúti projektekre 140,0 milliárd forintot, a közúthálózat felújítására 37,4 milliárd forintot, a közúthálózat fenntartására és működtetésére 75,0 milliárd forintot fordítottak, a Falusi útalapból további 57,0 milliárd forintot használtak fel. A turisztikai fejlesztési célelőirányzatból 122,2 milliárd forint, a Modern városok program céljaira 33,6 milliárd forint összegű kifizetés történt. Az iskolakezdés megkönnyítése érdekében az augusztusi összeg mellett a családi támogatások szeptemberben esedékes összegét is megkapták az érintett családok, ami 32,1 milliárd forintot tett ki.

A gazdaság vártnál lassabb második negyedévi teljesítménye, az eddigi államháztartási adatok és a tervezett újabb gazdaságvédelmi lépések alapján a költségvetési hiány – hasonlóan az európai országok átlagához – a bruttó hazai termék 7-9 százaléka lehet – emlékeztetett a PM szerdai közleménye a minisztérium augusztus 24-én bejelentett döntésére. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) két nappal később 1890 milliárd forintról 3600 milliárd forintra emelte az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiányára vonatkozó idei előrejelzését.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik