György László: Bővülést jeleznek a középtávú gazdasági kilátások

2020. szeptember 8. 21:31
A koronavírus-járvány okozta válság ellenére a magyar gazdaság középtávú kilátása már bővülést jelez, jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kedden, a kkv-k számára szervezett országos konzultáció-sorozat egri állomásán.

György László kiemelte: a koronavírus-válság kitörése óta valamivel több mint 100 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma Magyarországon. Jelenleg 60 ezerrel dolgoznak kevesebben, mint tavaly ilyenkor, ám

a foglalkoztatottak száma már újra eléri az év első hónapjának adatait,

a tíz évvel ezelőttieket pedig 730 ezerrel haladja meg.

Idén a gazdasági teljesítmény legfeljebb 5 százalékkal csökken, 7-9 százalék közötti GDP-arányos államháztartási hiány mellett, ami nemzetközi összehasonlításban jónak mondható, tette hozzá.

A kabinet gazdaságvédelmi akciótervéről szólva emlékeztetett: a veszélyhelyzeti intézkedések kihirdetése óta

több mint 500 milliárd forint beruházás-ösztönző támogatásról döntöttek.

Megalkotásakor szempont volt a gazdálkodó szervezetek működéséhez is kiszámítható kereteket teremtő felelősségalapú, egyensúlyőrző gazdaságpolitika megőrzése. Emellett fontos volt az is, hogy a kormányzati beavatkozás munka- és tudásalapú legyen. Ennek eredményeként

több ezer, korábban zömmel a vendéglátás és a turizmus területén dolgozó jelentkezőt képeztek át programozóvá, tette hozzá.

A gazdaság újraindításában kulcsszerepet játszó kutatók, fejlesztők és innovatív munkakörben dolgozók számára a kormány bértámogatást hirdetett. A tulajdonvédelmi törvény pedig az összerendezett tudás megóvása érdekében született, jegyezte meg.  

A középtávú gazdasági prognózisok egyik alapja, hogy a mostani válság a 2007-2008-as recesszióval ellentétben nem strukturális, hanem bizalmi eredetű – mondta. Az elmúlt hónapokban világszerte megnövekedett államadósság-szintek ugyanakkor a bővülés ellen ható tényezőként jelentkeznek, míg

a Kínában tapasztalható V-alakú kilábalási görbe Magyarországon is reménykeltő, közölte.

Kifejtette: bár a járműipar jövőre 15 százalékkal kevesebb megrendelésre számíthat, az ágazat nyár óta újra teljes kapacitással működik. Ez azért is meghatározó, mert a multicégeknél jól működő, versenyképes kapacitások újabb befektetéseket, termelés-átcsoportosításokat is vonzhatnak Magyarországra.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a növekvő esetszámok ellenére is a világ 20 legsikeresebben védekező országa közé tartozik Magyarország, ami szintén bizakodásra ad okot. „Minden eszköz és megoldás rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy ne kelljen a tavaszihoz hasonló módon lezárnunk a gazdaságot” – fogalmazott.

(MTI, fotó: MTI/Komka Péter)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés