Eljött az idő, amikor már az Európai Tanács elnöke is stratégiai autonómiáról beszél

2020. szeptember 8. 18:13
A júliusi európai uniós csúcstalálkozón született megállapodás a következő hosszú távú uniós költségvetésről és a gazdasági helyreállítási alapról nagyon fontos lépés volt az európai stratégiai autonómia felé – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kedden, a brüsszeli gazdasági fórumon elhangzott beszédében.

„Hetven évvel az alapító atyák tevékenysége után az európai stratégiai autonómia elérése a következő generáció számára az elsődleges cél. Ez a kopernikuszi pillanat az európai 21. század igazi kezdete” – jelentette ki.

A tagországok állam- illetve kormányfőit tömörítő testület vezetője elmondta, hogy az Európai Uniót sok kritika érte a koronavírus-járvány kezdetén, amiért nem cselekszik eléggé gyorsan, azonban „ez távol áll a valóságtól.”

„A 2008-as válsághoz képest elképesztően gyorsan reagáltunk.

Az uniós és tagállami vezetők is felismerték a helyzet sürgősségét, és nehéz döntéseket hoztak meg” – mondta.

Kitért arra is, hogy a járvány okozta gazdasági válságra adott uniós válasz messzemenően felülmúlta az Egyesült Államok és Kína gazdaságösztönző csomagjait, és a pénzügyi piacok is felismerték már az uniós reagálás hatékonyságát.

Véleménye szerint, a júniusi megállapodás sok szempontból egyedi volt az EU számára: az unió először vesz fel kölcsönt a pénzpiacokról, azért hogy befektessen és újításokat vezessen be, és először kötődik a költségvetés nagy része a klímacélokhoz és a jogállamisági feltételekhez.

Michel közölte azt is, hogy az EU elköteleződött az új saját források létrehozása mellett a következő költségvetési időszakban, továbbá azt sem fogja hagyni, hogy a környezetvédelmi szempontból nem megfelelő termékek tisztességtelenül versenyeznek az európai termékekkel, és károsítsák a bolygót.

Emlékeztetett továbbá arra, hogy Európa helyreállítási terve nem egy-két éves, hanem három évtizedet felölelő stratégia, amely az úgynevezett zöld megállapodásra és a digitális átállásra épít, „emberi értékeken alapuló demokráciába ágyazva.” Felhívta arra is a figyelmet, hogy

a terv végrehajtása során minden eurót átgondoltan és hatékonyan kell felhasználni.

Július 21-én az EU 27 tagállamának vezetője megállapodott arról, hogy az új hétéves EU-költségvetés keretösszege 1074 milliárd euró lesz. Döntöttek továbbá a 750 milliárd eurós helyreállítási csomagról is, amelyből 390 milliárd eurót folyósítanak vissza nem térítendő támogatások formájában az uniós gazdaságok fellendítésére, és 360 milliárd eurót szánnak kedvezményes kamatozású hitelek felvételére.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés