A koronaválság segített visszavenni a Ganz-gyárat, ami még a szocialista években került indiai kézre

2020. szeptember 08. 22:02

Újraindult a termelés a tápiószelei Ganz-üzemben, az ipari transzformátorokkal, nagyteljesítményű motorokkal és hidrogenerátorokkal foglalkozó, nagy múltú gyár több száz embernek ad munkát Nagykáta és Cegléd térségében, közölte az üzemet bérlőként működtető Ganz Transzformátor Motor-és Generátorgyártó Kft. kedden az MTI-vel.

2020. szeptember 08. 22:02
null
Oláh Dániel

A tájékoztatás szerint a korábbi tulajdonos nem tudta finanszírozni a működést, a gyárat új befektető vehette át az állami felszámoló felügyelete mellett, a több hónapos átmeneti leállás után.

A termelés az új, magyar tulajdonú befektető, a Ganz Transzformátor Motor- és Generátorgyártó Kft. megjelenésével indulhatott újra. A cég vállalta, hogy a következő időszakban bérlőként működteti az üzemet, biztosítva a nehézipari gépek gyártásához szükséges finanszírozást – közölték, hozzátéve: az idei évre elsődleges céljuk a termelés stabilizálása, mindenekelőtt a megfelelő projektfinanszírozás biztosításával, illetve a vevői és szállítói kapcsolatok helyreállításával.

Középtávon a cég növekedési pályára állítását tűzték ki, visszavezetve a világszerte ismert Ganz márkanevet. A közlemény szerint az újraindulást a gyár legnagyobb magyarországi és nemzetközi vevőivel, valamint szállítóival folytatott sikeres tárgyalások előzték meg.

A Pest megyei gyárban nagyfeszültségű ipari transzformátorokkal, nagy teljesítményű motorokkal, hidrogenerátorokkal, ezek szervizelésével, valamint elektromos alállomásokhoz kapcsolódó fővállalkozói tevékenységekkel foglalkoznak. Az üzem Nagykáta és Cegléd térségében az egyik legjelentősebb foglalkoztató.

A közleményben emlékeztetnek: a Ganz Villamos Művek jogutódja 2006-ban került az indiai központú Crompton Greaves cégcsoport tulajdonába. A külföldi befektető számos más országban, például Belgiumban és Írországban is akvirált hasonló cégeket, azok integrációja azonban sikertelen volt. Bár a tápiószelei üzemet modernizálták, a növekedéshez szükséges értékesítési csatornákat nem tudták kiépíteni.

A problémákat súlyosbították a koronavírus-járvány gazdasági hatásai, aminek következtében a magyar cég, a CG Electric Systems Hungary Zrt. a májusi, júniusi és júliusi béreknek csak egy részét tudta kifizetni a dolgozóknak. Az indiai anyavállalatnál egy csalási ügyre is fény derült, amelyet követően ellehetetlenült a hazai cég finanszírozása, és a termelést le kellett állítani. A magyar cég felszámolása júliusban indult, állami felszámoló szervezet bevonásával, miután egy kormányrendelet stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította. A Nemzeti Foglalkoztatási Alapból kifizették az elmaradt béreket, a tulajdonosi jogokat átmenetileg gyakorló felszámoló döntött az üzem bérbeadásáról, közölte a Kft.

A Ganz Transzformátor Motor- és Generátorgyártó Kft.-t 2020-ban alapították, főtevékenysége villamos motor, áramfejlesztő gyártása.

(MTI, fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2020. szeptember 11. 20:49
"a szükséges cukor legnagyobb részét importálnunk kell. Korábban ez máshogy volt." - höhöhö... Az autósztrádán szembe közlekedőről szóló vicc jutott eszembe: "méghogy egy bolond megy szembe?" "... a Covid járvány alatt, hogyha lezárták volna az ország határát, akkor 3-4 napon belül az emberek nem jutottak volna élelmiszerhez, olyan mértékű az élelmiszerimport." (Lázár János 2020. 09. 02., Magyarország) https://www.facebook.com/lazarjanosfidesz/videos/1615162701991026 De persze lehetett volna így is: "Ma Ausztria minden termékből önellátó….. Figyelembe véve a kisüzemi termelési jelleget, valamint a hegyi adottságokat, elismerésre méltó az osztrák mezőgazdaság teljesítménye. A gazdaságok 79 %-a kisebb mint 20 hektár és csak 6,5 %-a gazdálkodik 50 hektárnál nagyobb termőterületen...." (dr. Nagy Bálint - Új fekete lyuk, 2003) ... de ez lett inkább: „Míg Ausztriában a támogatás 77 százalékát a gazdaságok 41 százaléka, jellemzően a közepes méretű (az 5 és 50 ezer euro közötti támogatási csoportba tartozó) üzemek realizálták és a nagyüzemek kifizetései alig haladták meg a teljes keret 1 százalékát 2013-ban, addig Magyarországon a források 51 százalékát a gazdaságok 2 százaléka, az 50 ezer eurónál nagyobb támogatási csoportba eső üzemek kapták.” http://repo.aki.gov.hu/1501/1/2016_01T_Az_osztrak_elemiszergazdasag_web_pass_.pdf Gratula, Orbán Cipolla Viktor! Így kell Nemzetet ölni!
forgacsevike
2020. szeptember 11. 12:09
HAJRÁ FIDESZ KORMÁNY!!
flesh ripper
2020. szeptember 11. 12:09
ÉLJEN!
silenceCZ
2020. szeptember 11. 12:09
ugye az ostoba liberálfasiszta uszításnak nincs határa ? Ti beszéltek a nemzet megöléséről, ti kun béla, buci gyuri, apró antal és más tömeggyilkosok utódai ? Egyébként kommunista kifelejtettél egy olyan apróságot, hogy Ausztriában a mocskos bandád nem garázdálkodott negyven évig ezért a mezőgazdaság struktúrája is egy nagyon kicsit más. Undorító az állandó uszításotok, tömeggyilkos utódok kutyái.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik