Megszólaltak a német gazdaságkutatók, melegszik már a német gazdaság motorja

2020. szeptember 07. 15:56

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete az ipari termelés mérsékelt ütemű növekedésére számít az elkövetkező hónapokban a gazdasági szereplők körében végzett legfrissebb felmérése alapján.

2020. szeptember 07. 15:56
null

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott elemzésében a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete az ipari termelési aktivitást tükröző indexének az emelkedését mutatta ki augusztusra vonatkozóan.

Az ifo mutatója eszerint 15,4 pontra emelkedett augusztusban a júliusi 14,3 pontról. „Fokról fokra a feldolgozóipar, a német gazdaság motorja, kezd visszazökkenni a rendes kerékvágásba” – kommentálta a vizsgálat megállapításait Klaus Wohlrabe, a felmérés vezetője.

A vizsgálat alapján a gépipari berendezések gyártói több mint egy éve először kezdtek termelésük növekedésére számítani az elkövetkező hónapokra vonatkozóan. Részindexük augusztusra vonatkozóan 3 ponttal emelkedett a júliusi mínusz 12 pontról. A fémipari feldolgozó vállalatok mutatója viszont már pozitívba fordult, a júliusi mínusz 11 pontról 5 pontra.

Az autóiparban továbbra is a termelés növekedésére számítanak, de optimista várakozásaik mérséklődtek az előző hónapokhoz képest: mutatójuk a júliusi plusz 49 pontról 48 pontra csökkent.

A bútorgyártók várakozási indexe augusztusban 19 pontra emelkedett 7 pontról, a számítógép gyártóké pedig 12 pontra a júliusi 1 pontról. A vegyiparban 19 ponton, a gyógyszeriparban 22 ponton maradt a mutató.

A textiliparban átmenetinek bizonyult a júliusi javulás, a mutató plusz 11 pontról mínusz 10 pontra esett augusztusban. A ruházati cikkek gyártóinál a mutató plusz 12 pontról mínusz 15 pontra esett.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján a vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés júliusban Németországban.

Az ipari termelés így 10,0 százalékkal marad el naptári kiigazítással a 2019 júliusitól, a koronavírus-válság előtti szinttől, a februáritól pedig 10,8 százalékkal. A legnagyobb feldolgozóipari ágazat, az autóipar termelése júliusban 6,9 százalékkal nőtt az előző havihoz képest. A februári szinttől azonban 15 százalékkal marad el ezzel együtt is az autóipari termelés.

Az ipari termelés az idén március-áprilisban nagymértékben visszaesett és május óta emelkedik Németországban.

(MTI, fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ElBundi
2020. szeptember 09. 07:52
Iparágak kihalnak (hotel, vendéglátó, turisztika) Kis- ésközépvállalatok dobják be a törülközöt. A munkanélküliség rohamosan nö. Az vásárlói árak fék nélkül emelkednek. A betegsegélyzö kasszák egyre kevesebb gyógyszert finanszíroznak (orr,fül, gege semmit) És a gazdaság dübörög? Itt valami nem kerek kedves firkászom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik