7,5 millió új munkahellyel szeretné Amerika a vírust meg nem történtté tenni

2020. szeptember 7. 10:04
További, de célzott gazdaságélénkítést, újabb pénzügyi csomagot sürgetett az amerikai pénzügyminiszter a Fox televíziónak adott interjújában vasárnap.

„Az elnök és én úgy hisszük, hogy még több gazdaságélénkítést kell végrehajtanunk” – fogalmazott Steven Mnuchin. Hozzáfűzte:

több mint 7,5 millió munkahelyet kell visszaállítani ahhoz, hogy odáig jussunk, ahol voltunk,

vagyis ennyi új pozíció kell a korábbi gazdasági helyzet visszaállításához.

A tárcavezető hangsúlyozta: a kormányzat és a szenátus republikánus politikusai célzott gazdaságélénkítő csomagot szorgalmaznak, s elsősorban a kisvállalkozásokat kívánják megsegíteni.

Mnuchin kijelentette, hogy a gazdaságélénkítő csomagról folytatott tárgyalások Nancy Pelosi demokrata párti házelnök miatt szakadtak meg.

„A házelnök visszautasította, hogy tárgyalóasztalhoz üljünk anélkül, hogy előzetesen beleegyezésünket adnánk egy 2500 milliárdos általános csomagtervhez” – mondta. Leszögezte, hogy a republikánusok nem általános csomagtervet szorgalmaznak, hanem kifejezetten célzott rétegeket és vállalkozásokat segítenének.

„3000 milliárd dollárt költöttünk a gazdaságélénkítésre, amikor a gazdaság teljesen leállt a koronavírus-járvány miatt. A gazdaság már újraindult, most tehát csináljuk meg a célzott csomagtervet, aztán ha 30 nap múltán újabb csomagtervre van szükség, akkor tárgyaljunk arról. De most ne várakoztassuk az amerikai dolgozókat és vállalkozókat, akiknek több segítségre van szükségük” – fogalmazott a pénzügyminiszter.

A republikánusok által javasolt új gazdasági csomagterv tartalmazza a többi között a heti 300 dolláros szövetségi munkanélküli-segély december 27-ig történő folyósítását és az állami postaszolgálatnak (USPS) nyújtandó 10 milliárdos segítséget is.

Mnuchin közölte, megállapodtak Nancy Pelosival abban: mindent megtesznek, hogy a kormányzati munka ne álljon le a pénzügyi év végén, szeptember 30-án, s ezért egyezségre jutottak arról, hogy a gazdaságélénkítő csomagtól függetlenül kidolgozzák a kormányzati munka finanszírozására vonatkozó törvényjavaslatot.

A szövetségi munkaügyi minisztérium pénteki bejelentése szerint

a munkanélküliség aránya 8,4 százalékra csökkent, és 1,4 millió munkahely jött létre ismét.

Mnuchin azt mondta: újraválasztása esetén Donald Trump amerikai elnök 3-4 százalékosra mérsékli a munkát keresők arányát.

(MTI, fotó: MTI/AP/Bob Daemmrich Photography, Inc./Bob Daemmrich)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés