A gazdaság teljesítményét felpörgeti az azonnali fizetési rendszer

2020. szeptember 6. 10:49
Hozzájárul a gazdaság teljesítményéhez az azonnali fizetési rendszer, előnyeit a lakossági ügyfelek, a vállalatok és a bankok egyaránt felismerték – mondta az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalom-fejlesztési főosztályvezetője.

Varga Lóránt kedvezőnek ítélte a rendszer eddigi tapasztalatait, kiemelve, hogy az azonnali átutalások 95 százaléka mindössze 2 másodpercen belül teljesül. Ennek előnyeit a cégek különösen nagyra értékelik, hiszen a fizetési határidők könnyebben tarthatók, ha a hosszas átfutási idő és a banki ügyintézés nem korlátozza az utalást. A pénz forgási sebessége felgyorsult, fokozva és ösztönözve a gazdaság teljesítőképességét – tette hozzá.    

Varga Lóránt szerint a márciusban bevezetett rendszer a pénzintézetek számára is előnyös, hiszen erősíti versenyképességüket a korszerű pénzügyi szolgáltatásokat kínáló fintech cégekkel szemben. A Magyarországon működő bankok ezért – mint mondta – a csatlakozás terhei ellenére is elfogadták a változtatást.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés