Tíz százalék alatt maradt a júliusi ipari visszaesés

2020. szeptember 04. 09:55

Júliusban az ipari termelés volumene 8,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A visszaesés mértéke 28,8 százalékponttal kisebb volt az áprilisi mélyponthoz képest, jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2020. szeptember 04. 09:55

A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 7,7 százalékkal csökkent tavaly júliushoz mérve. Az előző hónaphoz viszonyítva 7,2, áprilishoz képest pedig 46 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júliusban.

A koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása még ebben az időszakban is érezhető volt - tették hozzá.

Az előző hónapban, júniusban az ipari termelés 7,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 12,2 százalékos volt a csökkenés.

A részletes jelentést majd egy hét múlva, szeptember 11-én adják ki, a KSH egyelőre annyit közölt, hogy a feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés volumene. Jelentős visszaesés volt a legnagyobb súlyú járműgyártásban, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása emelkedett. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kismértékben csökkent.

A járműipar kibocsátása júniusban 12,9 százalékkal, az első fél évben 26,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A számítástechnikai termékek gyártása két hónap visszaesés után júniusban már 4,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az első félévi termelés alig 2,7 százalékkal csökkent. Az élelmiszeripar termelése is elmaradt az egy évvel korábbitól április-májusban, de júniusban és az első fél évben egy formán 1,7 százalékkal nőtt.

Az év első hét hónapjában 12,1 százalékkal kisebb volt az ipari termelés, mint az előző év azonos időszakában.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik