Még jobban összhangba kerül az egészség- és a gazdaságvédelem az új határátlépési szabályokkal

2020. szeptember 4. 22:59
A kormány pénteki ülésén áttekintette a járványügyi helyzetet és az ahhoz kapcsolódó intézkedéseket, közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Az üzleti célú beutazások előtt nincs akadály.

Közleményükben azt írták: a kormány a védekezés sikerét emberéletekben méri, ezért kiemelten fontos a beutazási korlátozás és az általános védelmi intézkedések betartása. Arra hívták fel a figyelmet, hogy most egyszerre kell gondoskodni a leginkább veszélyeztetett idősek biztonságáról, biztonságban kell tudni az iskolába járó gyermekeket és biztosítani kell a gazdaság zavartalan működését.

A tájékoztatás szerint a kormány összegezte a szeptember 1-jén életbe lépett beutazási korlátozások eddigi tapasztalatait és azt a döntést hozta, hogy

a magyar gazdaság zavartalan működéséért az üzleti célú beutazást a továbbiakban engedélyezik.

Pontosították a külföldön végzett tesztekre vonatkozó szabályozást is. Ennek alapján Magyarországra történő beutazásnál, egy, schengeni tagállamban készült PCR-tesztet a hazai teszttel egyenértékűnek ismernek el.

A kormányülésen döntés született arról is, hogy a magyarországi sportrendezvényekre történő beutazás szigorú feltételeit kiterjesztik a kulturális rendezvényekre is. A nézőkkel kapcsolatban azt írták: Magyarországon megrendezendő nemzetközi sportesemény, valamint kulturális rendezvény nézője csak akkor léphet be az országba, ha rendelkezik negatív PCR-teszteredménnyel, van a rendezvényre jegye, és aláveti magát egészségügyi vizsgálatnak. Köteles továbbá a belépést követő 72 órán belül elhagyni az országot.

A pontos szabályozás közben megjelent a Magyar Közlönyben is. Eszerint, ha a Magyarországról történő kiutazás célja olyan üzleti vagy gazdasági tevékenység, amelynek tényét a magyar állampolgár a visszautazáskor igazolja, a magyar állampolgár a kiutazást követően korlátozás nélkül beléphet Magyarországra.

A külföldiek szintén szabadon beléphetnek, ha üzleti céllal érkeznek.

A külföldi állampolgár korlátozás nélkül beléphet az országba, ha igazolja, hogy üzleti vagy gazdasági célból érkezik.

A gyakorlatban tehát nincs akadály a gazdasági élet előtt, persze egészségügyi okokból a más céllal történő utazások közül többet érintenek a korlátozások – a fő cél a szabályozás alapján jelenleg az egészség és a gazdaság együttes védelme.

(MTI, Makronóm)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés