A digitális jegybankpénz lehet a 21. századi bankrendszer építőköve

2020. szeptember 4. 19:40

Retkes Ádám István
Fintechzone
Segíthet a pénzmosás, a terrorizmus finanszírozása és az adócsalás megelőzésében.

„A digitális jegybankpénz hat lehetséges előnye:

1. Makrogazdasági mutatók, mint az inflációs ráta, pénzmennyiség vagy pénzforgalom valós idejű adatgyűjtése és pontosabb kiszámítása monetáris politikai döntések támogatásához.

2. Segíthet a pénzmosás, a terrorizmus finanszírozása és az adócsalás megelőzésében a Big Data és gépi tanulási technológiák használatával. A gyanús pénzmozgások felkutatását és nyomon követését a jegybank közvetlenül lenne képes megvalósítani, így csökkenthető a bankok pénzmozgás ellenőrzési gyakorlatai felé történő kitettség.

3. Alacsonyabb szintű információaszimmetria a pénzügyi intézmények és a szabályozók között.

4. Pénzügyi integráció növelése a kedvező árú jegybanki számlavezetés vagy tokenizált fizetési rendszer használatának biztosításával. A társadalom egyik csoportjának sem szükséges kiszorulnia a pénzügyi szolgáltatásokból a digitális jegybankpénz kedvezményes bevezetésével, illetve a készpénztartás költsége is megtakaríthatóvá válik társadalmi szinten.

5. Monopolisztikus fizetési infrastruktúra üzemeltetés megszüntetése azzal, hogy a digitális jegybankpénz kiegészíti a jelenlegi bankközi elszámolást. A legtöbb országhoz hasonlóan Magyarországon is egy elszámoló rendszeren keresztül bonyolódik le a bankközi forgalom túlnyomó része, ami rendszerkockázatot hordoz magában.

6. Kockázatmentes pénz biztosítása a lakosság számára. A számlapénzzel ellentétben nemcsak 100.000 eurós betétbiztosítás határáig, hanem a készpénzhez hasonlóan korlátlanul. Az egész gazdaság teljesítménye szavatolja a jegybankpénz minden egysége mögötti fedezetet, így nem fordulhat elő bankcsőd.

(...)

Nincs egy technológiai jó gyakorlat a digitális jegybankpénz fejlesztésében, inkább jól felépített szempontrendszerek, amik alapján a monetáris szabályozók meg tudják határozni az új pénz célját és ezzel kijelölhetik a tervezési irányvonalat.

Legyen a digitális jegybankpénz anoniman felhasználható, mint a készpénz, vagy legyen könnyen monitorozható, mint a számlapénz? Milyen monetáris politikai erővel bíró eszköz lenne a jegybank számára? Érdemes lenne Magyarországon bevezetni az Azonnali Fizetési Rendszer mellett a lakosság számára?

Az első éles megvalósítás valószínűleg sok kérdést fog megválaszolni és megtöbbet kinyitni. Erre szakértői becslések szerint már csak 1-2 évet kell várnunk.”

Retkes Ádám szakmai pályafutását az Azonnali Fizetési Rendszer kiépítésével kezdte csapatával az egyik hazai nagybanknál. Szabadidejében emellett közgazdász diplomát szerzett a KÖZGÁZon, ahol több banki és üzleti esettanulmány versenyt megnyert. Kedvenc kutatási területe a pénzfejlődés elemzése lett, amivel egy készpénzmentes jövőt akar támogatni.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés