Kevesen számítottak erre: már augusztusban talpraállhat a magyar ipar

2020. szeptember 3. 14:19
A Portfolio Járműipari 2020 online konferenciáján György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára előadásában arról számolt be, hogy meglepetést várnak az augusztusi ipari termelési statisztikák kapcsán, amit a megugró júliusi megrendelésállománytól és a hagyományos augusztusi járműipari leállás elmaradásától várnak – írja a Portfolio.

„Az elmúlt 7 évben sikerült 2 százalékponttal meghaladni az EU növekedési átlagát és mint kicsi, nyitott gazdaság, várható volt, hogy a második negyedév rosszul fog alakulni” – mondta György László, hozzátéve, hogy egy negyedév alapján nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.

Az államtitkár szerint a gazdaságvédelmi akcióterv létrehozásakor a középtávra helyezték a hangsúlyt, így lett a fő cél a munkahelyek megerősítése és magtartása mellett újak létrehozásának támogatása. A több mint 500 milliárd forint értékű beruházásösztönző program is ezt a gazdaságpolitikai célt szolgálta.

A középtávú intézkedések mellett, a rövidtávú intézkedésekre is kitért, kiemelve, hogy 

a munkahely-védelmi bértámogatás sikeresnek bizonyult,

mert a statisztikák alapján júliusban már ugyanannyian dolgoztak, mint januárban és csak 60 ezerrel kevesebben, mint tavaly júliusban, de 720 ezerrel többen, mint 10 éve júliusban.

A veszélyhelyzet kihirdetésekor 280 ezer regisztrált munkakereső volt, ami 380 ezerre emelkedett április közepére, de az elmúlt 12 hétben folyamatosan csökkent, most 337 ezer körüli ez a szám – mondta el.

Hamarosan pozitív meglepetések érkezhetnek, augusztusban az államtitkár szerint meglepetést fog okozni az ipari termelés. A májusi és júniusi szezonhatással korrigált adatok alapján persze látszik, hogy az ipari termelés tekintetében nem teljesített jól a magyar gazdaság, ami azért történt, mert az országnak komoly járműipari kapacitásai vannak, márpedig láttuk, hogy ezek jelentős része 4-6 hétre leállt.

Mégis, a járműipari szereplők visszajelzései alapján úgy tűnik, júliusban a megrendelésállományok a várakozásokat felülmúlva kezdtek növekedésbe. Valószínűsíthető, hogy a tavalyi és általában minden évre jellemző augusztusi leállások most elmaradtak. Ha ez így történt, akkor

az augusztusi ipari adatok az aktivitás komoly visszapattanásáról tanúskodhatnak.

Ráadásul a júniusi termékexport meghaladta a tavalyi értékeket és a legfontosabb reláció irányába, Németországba, 11,8 százalékkal haladta meg a júniusi adat a tavalyi értéket.

„Arra törekszünk a beruházásösztönzési programjainkkal, hogy a magyar vállalkozások és a magyar gazdaság, a magyar munkavállalók nyertesen jöjjenek ki ebből a folyamatból.

Elköltöttünk annyi pénzt a munkahelyek megvédésére, amely úgy tűnik, elegendőnek bizonyult”

– tette hozzá az államtitkár a Portfolio eseményén.

(Fotó: MTI/Komka Péter)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés