Magára talál az euróövezeti feldolgozóipar?

2020. szeptember 01. 15:29

Augusztusban már a második hónapja nőtt az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye az IHS Markit londoni gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.

2020. szeptember 01. 15:29
null

Augusztusban az előzetes 51,7 ponttal megegyező lett a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges értéke az euróövezetben a júliusi 51,8 pont után.

Az euróövezeti feldolgozóipari BMI augusztusban már a második hónapja tartózkodik 50 pont felett. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatt értéke pedig a zsugorodását jelzi.

A felmérés megállapításait összefoglalva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott, hogy augusztusban folytatódott a feldolgozóipari teljesítmény növekedése az euróövezetben, ami alapján

a termelés fellendülésére lehet következtetni a vírusjárvány miatt bekövetkezett második negyedévi visszaesés után.

Elmondta, hogy a termelési érték alakulásával szembeni várakozások egy 12 havi távlatban két éve nem tapasztalt optimista szintre emelkedtek. Figyelmeztetett azonban arra, hogy az optimista várakozásokat kellő óvatossággal kell kezelni, mivel a második negyedévi nagymértékű visszaesés után meglepő lenne, ha nem növekedésre számítanának a gazdasági szereplők. Némi aggodalomra ad okot ebben a tekintetben, hogy a megrendelések növekedése kissé lassult augusztusban és a vállalatok a kereslet némi gyengülésére rendezkedtek be. A legkevésbé a beruházási eszközök és berendezések iránt nőtt a kereslet. Változatlanul magas,

a pénzügyi és gazdasági válságot idéző mértékű az állásvesztés üteme,

emelte ki.

Arról van szó, mondta, hogy a termelés növekedését a korábbi visszaesés idején elhalasztott kereslet gerjeszti, termelési kapacitásukat azonban ezzel együtt is csökkentik a vállalatok. A fellendülés várható mértékét csak az elkövetkező hónapokban lehet majd pontosabban megbecsülni, mondta.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik