Látja már a román költségvetési tanács is, hogy a piacok nem tűrik sokáig a román eladósodást

2020. szeptember 1. 20:01
A román költségvetési tanács szerint elengedhetetlen az államháztartás bevételeinek növelése, hogy a román gazdaság felkészült legyen a jövőbeni válsághelyzetekre; azt is megállapította a testület, hogy a jelenlegi magas államháztartási hiányt a nemzetközi piacok nem fogják hosszú távon tolerálni.

A testület kedden tette közzé álláspontját a kormány által nemrég elfogadott, idei második költségvetés-kiigazításról. Míg a kormány az idén 3,8 százalékos gazdasági visszaesés mellett 8,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányra számít, a költségvetési tanács becslése szerint a román bruttó hazai termék (GDP) 4-6 százalékkal fog zsugorodni az idén tavalyhoz képest,

az államháztartási hiány pedig elérheti a GDP 8,6-9,4 százalékát is.

Megállapították, hogy a nemzetközi pénzpiacok sokáig nem fognak tűrni ilyen magas deficitet, hiszen a jövő évben a hiány elérheti a GDP 7,5 százalékát még akkor is, ha beigazolódik a kormány optimista, 4,9 százalékos gazdasági növekedésre vonatkozó várakozása.

A testület szerint konszolidálni kell a költségvetést, mert a jelenlegi folyó fizetési mérleg 4,6 százalékos GDP-arányos hiánya, valamint a 4 százalék fölötti strukturális államháztartási hiány, illetve az állandó jellegű kiadások növelésére vonatkozó folyamatos politikai nyomás azt vetítik előre, hogy hamarosan makrogazdasági korrekciót kell végrehajtani. Ellenkező esetben nem finanszírozható a román gazdaság a nemzetközi pénzpiacokról a jelenlegi feltételek mellett, illetve az ország sem képes megőrizni államadósság-besorolását. Megállapították, hogy az elmúlt időszakban Románia előnytelenebb feltételek mellett tudta finanszírozni a gazdaságát a térség többi országához képest, így Csehországhoz, Magyarországhoz és Lengyelországhoz képest.

Romániában mától 14 százalékkal nőttek a nyugdíjak, valamint a kiskorú gyermekek után járó családi pótlék összege is 20 százalékkal emelkedett.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés