Az év első öt hónapjában tizedével csökkent az osztrák ipari termelés

2020. szeptember 01. 14:19

Az év első öt hónapjában egytizedével, májusban pedig közel a negyedével csökkent az egy évvel korábbihoz képest az osztrák ipari termelés a nemzeti statisztikai hivatal, a Statistik Austria hétfői közleménye alapján.

2020. szeptember 01. 14:19
null

Május végén 66 ezer, az egy évvel korábbinál 0,9 százalékkal több vállalkozás működött Ausztriában az anyagi javakat előállító szektorban a feldolgozóipart és az építőipart is beleértve. Az alkalmazottak száma 976 ezer volt, 2,0 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Januártól májusig a termelőiparban 107,3 milliárd euró termelési értéket állított elő, 14,0 százalékkal kevesebbet, mint 2019 első öt hónapjában.

A termelési értéknek az alkalmazottak számánál nagyobb mértékű csökkenése a részmunkaidős foglalkoztatás kiterjesztésének tulajdonítható.

A termelési érték csökkenése nem egyenlő mértékben oszlott el az ország különböző ipari területein. Felső-Ausztriában a szektor vállalatainak 17,7 százaléka állította elő a termelési érték 23,3 százalékát. Bécsben működik a szektor vállalatainak 13,1 százaléka, amelyek a termelési érték 17,4 százalékát állították elő. Alsó-Ausztriában a vállalatok 18,7 százaléka 16,1 százalékban vette ki a részét az előállított termelési értékből, Stájerországban pedig a vállalatok 14,8 százaléka a szektor termelési értékének 15,4 százalékát állította elő.

Az idén májusban előállított termelési érték 19,5 milliárd euró volt, ami közel egy negyedével, 23,5 százalékkal maradt el a tavaly májusitól.

A termelési érték visszaesése a legnagyobb mértékben a gépipari, járműipari, fémfeldolgozó és energiaipari vállalatokat sújtotta.

Az építőipar május végi 36 ezer, az előző évinél 1,5 százalékkal több vállalkozása a január-májusi periódusban 17,1 milliárd euró termelési értéket állított elő, 5,4 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. A termelőiparnál kisebb visszaesést az építőipar lendületes évkezdetének tulajdonítható. Májusban az egy évvel korábbihoz képest 10,3 százalékkal csökkent az építőipar termelése.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teljesenertelmetlen
2020. szeptember 01. 21:42
A zorbán a hibás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik