A szlovén gazdaság sem kerülte el a koronapofont

2020. szeptember 1. 14:03
A szlovén gazdaság teljesítménye 13 százalékkal csökkent a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva, közölte a szlovén statisztikai hivatal hétfőn. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a szlovén bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévhez képest 9,6, éves szinten 12,9 százalékkal esett vissza. Az első fél évben az ország gazdasági teljesítménye így 7,9 százalékkal csökkent.

A jelentés szerint a csökkenésre hatással volt a belföldi fogyasztás és a beruházások visszaesése.

A koronavírus-járvány következtében 12 százalékkal csökkentek a belföldi kiadások: a végső fogyasztás 11,8 százalékkal, a bruttó tőkeáramlás 12,8 százalékkal esett vissza.

A háztartások végső fogyasztási kiadásainak volumene 16,6 százalékkal, a bruttó állóeszköz-felhalmozás 16,7 százalékkal zsugorodott.

Az export 24,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, az import pedig 25 százalékkal esett vissza.

A második negyedévben tovább csökkent a foglalkoztatottak száma, éves szinten két százalékkal, 1 023 200 főre. A legsúlyosabban az adminisztratív és támogatási szolgáltatásokat, a gyártást, valamint a vendéglátó- és szállodaipar érintették az elbocsátások.

A makrogazdasági adatok, valamint a vállalkozások és a fogyasztók körében végzett felmérés alapján

az év harmadik negyedévében a javulni kezdett helyzet a gazdaságban.

Figyelembe véve a hazai és nemzetközi intézmények előrejelzéseit, Szlovénia gazdasági visszaesése ebben az évben várhatóan nem haladja meg a 8 százalékot.

Szlovénia gazdasága 2,4 százalékkal nőtt tavaly, exportja 80 százaléka más uniós országokba került. Főbb kiviteli termékei közé tartoznak a gépjárművek, valamint alkatrészek, továbbá a gyógyszerek és a háztartási gépek.

Ljubljana március közepén vezette be a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedéseket, majd április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés