Tovább erősödött a kínai gazdaság

2020. augusztus 27. 09:50

Tovább nőtt a kínai ipari vállalatok nyeresége júliusban, immár a harmadik egymást követő hónapja folytatva a helyreállást a koronavírus-járvány okozta visszaesésből.

2020. augusztus 27. 09:50
null

A kínai statisztikai hivatal csütörtökön közzétett adatai szerint az ipari vállalatok nyeresége éves bázison 19,6 százalékkal bővült a múlt hónapban. A növekedés üteme ezzel tovább gyorsult a júniusi 11,5 százalékról.

Az év első hét hónapját tekintve azonban az ipari vállalatok profitja még az elmúlt három hónap javulását követően is 8,1 százalékkal elmaradt a tavalyi év azonos időszakitól. A visszaesés mindazonáltal lassult az év első felében mért 12,8 százalékos csökkenést követően.

A kínai ipari vállalatok a január-júliusi időszakban 3102 milliárd jüant (450 milliárd dollár) meghaladó nyereségre tettek szert. Ebből 589,51 milliárd jüan profitot könyveltek el júliusban.

A tulajdonosi összetételt tekintve a legnagyobb mértékben, 23,5 százalékkal az állami kézben lévő cégek nyeresége esett vissza az év első hét hónapjában éves összevetésben, míg a legkisebb mértékű, 3,4 százalékos visszaesést a külföldi tulajdonban lévő vállalatok szenvedték el.

A feldolgozóipari vállalatok profitja 4,5 százalékkal csökkent január-júliusban 2019 azonos időszakához képest, miközben a bányászattal foglalkozó cégek nyeresége 41,6 százalékkal zuhant.

Csu Hung, a statisztikai hivatal vezető szakértője az adatokkal együtt kiadott közleményben rámutatott:

júliusban a 41 ipari szektor közül immár 32 nyeresége nőtt,

ami kilenccel több júniushoz képest. A szakértő kiemelte: a feldolgozóipari vállalatok profitja lendületesebb ütemben emelkedett a múlt hónapban, ami különösen az autóipari- és elektronikai cégek húzóerejének volt köszönhető.

Csu a nyereség növekedésének kilátásait illetően azonban különböző tényezőkből fakadó bizonytalanságra figyelmeztetett. A szakértő szerint a további helyreállás elősegítéséhez a fogyasztás élénkítésére, a befektetések bővítésére, valamint a külkereskedelem stabilizálására van szükség elsősorban.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik