Nem lesz magasabb a hazai költségvetési hiány az európai átlagnál

2020. augusztus 24. 14:25

A kormány célja, hogy a magyar költségvetés a járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelem kiadásait a jövőben is maradéktalanul biztosítsa. A gazdaság vártnál lassabb második negyedévi teljesítménye, az eddigi államháztartási adatok és a tervezett, újabb gazdaságvédelmi lépések alapján a költségvetési hiány, hasonlóan az európai országok átlagához, a bruttó hazai termék 7-9 százaléka lehet – jelentette be hétfőn a Pénzügyminisztérium (PM).

2020. augusztus 24. 14:25
null

A közlemény felidézi: bár a gazdasági visszaesés mértéke Magyarországon az EU-átlag alatt maradt, a második negyedévben – éves összevetésben – 13,6 százalékkal mérséklődött a magyar gazdaság teljesítménye, amely elmaradt az előrejelzésektől. A gazdasági lassulás és az eddig meghozott adócsökkentések együttesen több mint 1400 milliárd forinttal csökkentik az államháztartás éves bevételét.

A gazdasági visszaesést a kormány gazdaságvédelmi és munkahelyteremtő intézkedésekkel ellensúlyozza: a kiadások következtében a központi alrendszer hiánya július végére már megközelítette a 2165 milliárd forintot.

A Pénzügyminisztérium aktuális előrejelzése alapján a járványügyi készültség fenntartása, valamint az eddig megtett, és a várható újabb gazdaságvédelmi intézkedések mellett indokolt az államháztartási hiánycélt is módosítani.

Az új hiányprognózis nem egyedülálló a fejlett országok körében, az uniós országok átlagosan 9 százalék körüli hiánnyal számolnak. Az Európai Bizottság már 1 százalékponttal nagyobb visszaesést jósol az Európai Unió egészére, mint tette azt tavasszal. A Nemzetközi Valutaalap pedig a fejlett országok esetében 2 százalékponttal látja kedvezőtlenebbnek a helyzetet, mint áprilisban – ismertetik a közleményben.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2020. október 09. 23:23
Ezzel az a baj, hogy akkor az EU-s átlag -1% körül volt, de a szociál-liberális kormány ezt megsokszorozta, -7%-ra kb... Amúgy meg a -1 százalék is sok lett volna az addigra kiürített államháztartásnak, de a 7%-ék mínuszban gyakorlatilag fizetésképtelenséget idézett elő... Azaz az akkori ál-liberálbolsi fasisztoid kormány "sokkal jobban teljesített" mint az EU-s átkag mert lényegesen nagyobb azaz töbszöröse lett a hiány mint az EU-ban... De ezt te is tudod csak a feketét akarod fúfegéríteni, mint Michael Jackson a bőrét...
mustarharmas
2020. augusztus 25. 16:03
Hát, meg is van a válasz. Nem vagy közgazdász. / hónap után egyszerűen nem lehet olyan növekedés második félévben, ami feltolja a növekedést Matolcsy elvárásához.
airmax
2020. augusztus 25. 11:46
De igen... Viszont még nincs vége az évnek... Bíyrom, hogy adott pillanatnyi.. (negyedévi) állapot kedvezőtlen adataiból rögtön tolják az okosságot az aktivisták, akik nagyjából annyit értenek a gazdaságból, mint tyúk az abc-ből... A gazdaság gyakorlatilag éven belül közelíti a megelőző év szintjét, és jövőre igen nagy valószinűséggel el is éri... A kedves Gyurcsány rajongó elfelejti, hogy azt kb öt évbe került ledolgozni, mert még a válság utás sem tudták megfordítani a folyamatokat, nálunk még mindíg ment a visszaesés, amikor a többiek már növekedtek... Garantálom, hogy most nem így lesz... Az elsők közt leszünk akik már növekednek... És ez nem csak az én véleményem, hanem a kormánnyal nem rokonszenvező hitelminősítők is ígyx látják... Hagyjuk az ostoba propagandát, legalább most figyeljetek az általatok bárgyú megilletődöttséggel tisztelt nemzetközi pénzügyi szervezetekre...
BőröndÖdön
2020. augusztus 25. 11:04
Trükkök százai...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik