A második negyedévben rekordalacsonyra csökkent a WTO világkereskedelmi trendmutatója

2020. augusztus 19. 16:55

A második negyedévben történelmi mértékű zuhanással rekordalacsony szintre esett a világkereskedelmi áruforgalom trendmutatója a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) honlapján szerdán publikált jelentés alapján.

2020. augusztus 19. 16:55
null

A felmérés megállapítja, hogy a világkereskedelmi forgalomban már jelentkeznek ugyan a javulás részleges jelei, de az erősödés lendületét nehéz lenne még megbecsülni és a gazdaság sokkal inkább „L”, tehát elhúzódó, mint „V”, vagyis meredek felépülési mintát követi majd.

A második negyedévre vonatkozóan a WTO áruforgalmi trendmutatója, a „Goods Trade Barometer” 84,5 ponton állt, 15,5 ponttal a hosszú távú trend alapvonalának beállított 100-as érték alatt. A mostani második negyedéves érték 18,6 ponttal marad el a tavalyi második negyedévitől, ami akkor még kissé a trendvonal felett állt.

A második negyedéves 84,5 pont a legalacsonyabb a mutató kalkulálásának 2007-es kezdete óta és nagyjából megegyezik a 2008/2009-es gazdasági és pénzügyi válság idején kialakult trend alatti szinttel.

A mutató komponensei közül mindegyik trend alatti értéken áll, jónéhány közülük történelmi mélyponton,

néhány viszont már a stabilizálódás jeleit mutatja.

A legrosszabb helyzetben az autóipar és a légi áruszállítás mutatói állnak 71,8 és 76,5 ponton. A konténeres áruszállítás forgalma is jelentősen visszaesett a 86,9 pontos mutató tanúsága szerint, az exportmegrendelések 88,4 pontos mutatója azonban már némi javulást jelez.

Az elektronikai alkatrészek és a nyersanyagok forgalma viszonylag kismértékű visszaesést szenvedett el a hosszú távú trendhez képest, a mutatóik 92,8 és 92,5 ponton állnak.

A WTO júniusi statisztikáiban a világkereskedelmi áruforgalom 14 százalékos csökkenését mutatta ki

az idei első és második negyedévek között. Ezt a Goods Trade Barometer megállapításaival összevetve arra lehet következtetni, hogy a WTO áprilisban kiadott világgazdasági prognózisában felvázolt két forgatókönyv közül a kedvezőbb megvalósulására lehet számítani az idén.

A kedvezőbb forgatókönyv a világkereskedelmi forgalom 13 százalékos idei csökkenését vetítette előre a tavalyihoz képest. Hangsúlyozva, hogy a 2021-re jelzett „V”-formájú fellendülés viszont túlzottan optimistának tűnik, ehelyett sokkal valószínűbb, hogy a gazdaság „L”-formájú helyreállására kerül majd sor. Vagyis

a világkereskedelmi áruforgalom volumene 2021-ben még jóval a krízis előtti szint alatt lesz.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik