Bizonyították, hogy amerikai egyetem diszkriminálja az amerikai fehéreket, faji alapon válogatnak

2020. augusztus 17. 11:18
Nem is akármelyik: a neves amerikai Yale Egyetem diszkriminálja, azaz hátrányosan megkülönbözteti a fehér bőrű és az ázsiai gyökerű amerikaiakat a felvételik során, állapította meg pénteken nyilvánosságra került jelentésében az amerikai igazságügyi minisztérium. Faji alapon válogatnak az amerikai egyetemek a jelentkező között.

A tárca egy ázsiai-amerikai csoport bejelentése nyomán, két évvel ezelőtt indított vizsgálatot, s megállapította, hogy a fehér és az ázsiai gyökerű amerikai fiataloknak egytizednyi esélyük van az afroamerikaiakhoz képest arra, hogy felvételt nyerjenek a Connecticut államban lévő egyetemre.

A vizsgálatok nyomán a minisztérium arra a következtetésre jutott, hogy

az egyetemi felvételiknél a faji hovatartozás több száz esetben is döntő tényező volt.

Azonos tanulmányi eredményeket felmutató hallgatók közül tízszer annyi afroamerikait vettek fel, mint fehérbőrű vagy ázsiai gyökerű amerikait.

Megállapításairól a minisztérium levélben értesítette az egyetemet is. „A faji megkülönböztetésnek nincs előnyös formája” – fogalmazott Eric Dreiband igazságügyi államtitkár. Leszögezte: „előítéletekhez, megkeseredettséghez és megosztottsághoz vezet, ha amerikaiakat törvényellenesen faji és etnikai csoportokra osztanak” . Felhívta a figyelmet arra is, hogy az oktatási intézményeknek végre fel kell ismerniük, hogy „minden embert egyenlő tisztelettel és a bőrszínük szerinti törvényellenes megkülönböztetés nélkül kell kezelni”.

A kormányzat egyúttal felkérte a tekintélyes egyetemet, hogy már a 2020-2021-es tanévben vessen véget a hátrányos megkülönböztetésen alapuló felvételi rendszernek, és írásban terjessze elő a változtatásra vonatkozó javaslatait a kormányzatnak.

A Yale szóvivője, Karen Peart visszautasította a minisztérium megállapításait, s azt állította, hogy a tárca nem az információk teljes körének birtokában készítette el jelentését. Peart megjegyezte: az egyetem gyakorlata „évtizedek óta abszolút összhangban áll a szövetségi legfelsőbb bíróság precedensértékű határozatával”. Ez a határozat az afroamerikaiakat érintő pozitív diszkriminációról rendelkezik.

Az igazságügyi minisztérium már korábban írásban rögzített jogi támogatásáról biztosított egy perkeresetet, amelyet a Harvard Egyetem ellen nyújtottak be, szintén az afroamerikaiakat előnyben részesítő és – a benyújtó szerint – az ázsiai-amerikaiakat hátrányosan érintő gyakorlat miatt. Egy bostoni bíróság a Harvard javára döntött, de az ügy nem zárult le, mert jelenleg a fellebbviteli bíróság előtt van, s feltételezhetően a szövetségi legfelsőbb bíróság (az alkotmánybíróság) elé is kerül majd.

(MTI)
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért elég érdekes ez a rendszerszintű fehér elnyomás, ahol a fehérek kerülnek hátrányba a bőrszínük miatt...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés