A háztartások mindössze felének van 2 hónapra tartaléka egy felmérés szerint

2020. augusztus 12. 10:04

A magyar munkavállalók mindössze felének van 2 hónapra elegendő tartaléka, míg a mostanában munka nélkül maradtak átlagosan 3 hónapra tartalékoltak be – derül ki a BNP Paribas Cardif és a Medián kedden közölt felméréséből.

2020. augusztus 12. 10:04
null

Az anyagi tartalékok jelentőségét azért emelték ki, mert a munkavállalók csaknem harmadát érintette a járványhoz kapcsolódó valamilyen típusú jövedelemcsökkenés. A visszajelzések szerint 10 százalék vesztette el a munkáját, 8 százalék csak részmunkaidőben dolgozhat, 11 százalék több feladatot kénytelen végezni a leépítések miatt, és

a legkedvezőbb helyzetűek is legfeljebb 5 hónapot vészelnének át bevétel nélkül

– írták.

Mindezek következtében felértékelődik a külső segítség igénybevételének lehetősége. Erre a nehezebben átvészelhető időszakokban az emberek 57 százaléka számíthat, elsősorban a családjától. Hitelfedezeti, vagy jövedelembiztosítása 17 százaléknak van. A tavalyi májushoz képest az ideiben munkanélküliség miatt megduplázódott a kárbejelentések száma, a harmadik negyedévben pedig akár a négyszeresére is nőhet – mondta a közlemény szerint Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif magyarországi vezérigazgatója.

A BNP Paribas Cardif biztosító a Mediánnal közösen 2014 óta készíti el a munkaerőpiaci felmérést 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentálja a felnőtt magyar népességet – olvasható a közleményben.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apáczai
2020. augusztus 14. 01:51
Ha igaz lenne a felmérés következtetése, akkor nem özönlenének az emberek a balatoni autópályán, nem nőne folyamatosan a családok vásárlása és megtakarítása. Pl. állampapírban ezer milliárdok gyarapodnak hónapról hónapra.
Shalomander
2020. augusztus 14. 01:50
"a legkedvezőbb helyzetűek is legfeljebb 5 hónapot vészelnének át bevétel nélkül" Lófaszt. Szerintem rengeteg embernem van min 6 havi de sokaknak több tartalékuk. Persze én magamból indulok ki.
Apáczai
2020. augusztus 13. 20:57
3800 milliárd állampapír plusz-ban, heti növekedés 30-50 milliárd.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik