Trump szerint Németország egy vagyont keresett az amerikai katonák állomásoztatásával

2020. augusztus 6. 16:00
Németország egy vagyont keresett az amerikai katonák állomásoztatásával, jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fox televíziónak adott interjújában. A BLM-ről elmondta, marxista társaságról van szó.

Az elnök megismételte már korábban is hangoztatott véleményét, miszerint Németország nagyon is vétkes, és hasznot húzott az Egyesült Államokból.

„Egy vagyont csináltak a csapatokból, hiszen városokat építettek ki körülöttük” – fogalmazott Donald Trump. Majd kifejtette, hogy a németek „dollármilliárdokkal tartoznak” a NATO-nak. „Gazdag ország, ki kellene fizetnie a számláit, miért is kellene nekünk biztosítani más országok védelmét kompenzáció nélkül?” – szögezte le.

Mark Esper, az Egyesült Államok védelmi minisztere a múlt héten jelentette be, hogy napokon belül megkezdik a részleges csapatkivonást német földről. Washington összesen 11 ezer 900 katonáját vonja ki, egy részüket átcsoportosítja más NATO-tagállamokba, egy részüket pedig hazarendeli. Így 36 ezer főről 24 ezerre csökken a Németországban lévő amerikai kontingens létszáma.

Az elnök bejelentette az interjúban azt is: fontolgatja, hogy az elnökjelöltségét elfogadó beszédét nem a Republikánus Párt konvencióján tartja meg, hanem a Fehér Házból mondja el. „Úgy gondoljuk, hogy ez biztonsági szempontból könnyebb lenne” – fogalmazott. Az elnökjelölt-állító konvenciót egyébként zárt körben, interneten rendezik meg, sajtómunkások részvétele nélkül.

Trump kitért a Black Lives Matter (BLM, Fekete életek számítanak) nevű mozgalomra is, amelyet marxista csoportnak nevezett.

Kifejtette, hogy ez a mozgalom nem az ország javát nézi. Elítélte azokat a sportolókat is, akik az amerikai nemzeti himnuszkor s a nemzeti lobogó felhúzásakor letérdelnek. Az Egyesült Államokban egyre gyakoribbá vált, hogy amikor egy-egy sportrendezvény alkalmával felcsendül a nemzeti himnusz, akkor a sportolók egy része letérdel, hogy így fejezze ki a BLM támogatását.

(MTI)

Borítókép: MTI/EPA/Stephen Brashear


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés