Megpróbál elébe menni a gazdasági zuhanásnak a román jegybank

2020. augusztus 6. 9:49
A Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa monetáris politikai ülésén újabb 25 bázisponttal történelmi mélypontra, 1,5 százalékra csökkentette a román alapkamatot szerdán.

A bankok kötelező valutatartalék-rátája változatlan maradt.

A BNR igazgatótanácsa arról is döntött, hogy a jegybank folytatja a repo-ügyleteket, állampapírok vásárlásával növelve a kereskedelmi bankok likviditását. A BNR emellett a másodlagos piacon is vásárol állampapírt.

A szerdai közlemény szerint a monetáris tanács legutóbbi, májusi kamatdöntése óta érkezett információk azt jelzik, hogy a koronavírus-járvány – főleg áprilisban – súlyos károkat okozott a román gazdaságnak, ugyanakkor érzékelhetővé váltak a májusban kezdődött fokozatos lazítás hatásai.

A román gazdaság éves növekedése már az idei első negyedévben 2,4 százalékra lassult a 2019 utolsó negyedévében regisztrált 4,3 százalékról, de az előző negyedévhez képest még 0,3 százalékkal nőtt. A rendelkezésre álló adatok alapján a második negyedévben viszont „súlyos visszaesés” valószínűsíthető.

A lej-euró árfolyam relatív stabil maradt, enyhe csökkenési tendenciával, amit a BNR az európai gazdasági helyreállítási alap elfogadása által előidézett regionális optimizmusnak tulajdonít.

A román jegybank az irányadó kamat csökkentésével a gazdasági tevékenység újraindítását akarja segíteni, és az inflációs rátát akarja – plusz-mínusz egy százalékpontos tűréshatárral – az idei évre előirányzott 2,5 százalékon tartani.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés