Fontolva haladhat a kiskereskedelmi forgalom a következő hónapokban

2020. augusztus 06. 16:23

A kiskereskedelmi forgalom fokozatos helyreállására számítanak az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők, akik szerint a járványhelyzet előtti szint elérése az év végén, illetve a jövő év elején várható.

2020. augusztus 06. 16:23
null

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán tette közzé, hogy a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 0,8 százalékkal bővült júniusban, naptárhatástól megtisztítva lényegében nem változott az előző év azonos időszakihoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 10,9 százalékkal csökkent, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 4,9 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint idén 1,2-1,5 százalékkal nőhet a kiskereskedelmi forgalom, jövőre pedig bázishatások miatt is 6 százalék feletti növekedésre számít.

A szakértő kommentárjában kifejtette: a forgalom növekedését támogatja, hogy egyre többen térnek vissza a munkahelyekre, illetve a teljes foglalkoztatásba.

Mintegy 170 ezer egészségügyi dolgozó kapott félmillió forint jutalmat,

júliustól 10 százalékkal emelkedik a pedagógusok, 30 százalékkal a szakiskolai oktatók, novemberben pedig 20 százalékkal az egyészségügyi szakdolgozók bére.

Így a munkaerőpiac javulásával és a továbbra is dinamikus bérnövekedés mellett az elhalasztott fogyasztás is szerepet játszhat a kiskereskedelmi forgalom várható felfutásában.

Ugyanakkor a magasabb munkanélküliség, a bércsökkentések, a részmunkaidők és fizetés nélküli szabadságok hátráltatják a kilábalást – jelezte.

Az elemző szerint a járványhelyzet előtti szint elérése az év végén, a jövő év elején várható a kiskereskedelemben, de hozzátette, hogy a külföldi vásárlókra építő üzletek kilábalása későbbre várható.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője felhívta a figyelmet, hogy a rövid távú munkaerőpiaci támogatások kifutása ősztől csökkentheti a rendelkezésre álló jövedelmet, ismét mérsékelve a kiskereskedelem bővülését.

A szakértő szerint továbbra is fokozatos és lassú helyreállás zajlik a szektorban, a várt dinamikus felpattanás elmaradt. Júniusban a három főbb alszektor közül csak a nem élelmiszer-kereskedelem tudott bővülni az előző év azonos időszakához képest, a növekedés azonban jelentősen elmarad a korábbi években mért átlagtól.

Az élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának csökkenésében egyebek mellett szerepe lehetett a gyümölcsök és zöldségek jelentős drágulásának, amely visszafogta a termékek iránti keresletet. A leggyengébb teljesítményt a KSH továbbra is az üzemanyagtöltő állomások forgalmában mérte, a lakosság még mindig érezhetően kevesebbet utazik – írta elemzésében.

A kiskereskedelem a második negyedévben összességében 4,2 százalékkal maradt el az előző évitől, míg negyedéves alapon több mint 9 százalék volt a visszaesés. Az elemző szerint elképzelhető, hogy az ING által prognosztizált 10,5 százaléknál is nagyobb mértékben csökkent a bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévben.

Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági elemzője a kiskereskedelmi forgalom fokozatos helyreállására számít, ugyanakkor jelezte, hogy a koronavírus egy esetleges második hulláma, illetve kedvezőtlen munkaerőpiaci folyamatok ismét visszavethetik a forgalmat.

Kommentárjában a termékkörönként eltérő folyamatokról szólva kifejtette: az élelmiszer- és élelmiszer jellegű termékek forgalmának éves alapú kis visszaesése a korábbi felvásárlásokkal, illetve a dinamikusan emelkedő árakkal magyarázható. Az üzemanyagok forgalma az otthoni munkavégzés és a kevesebb utazás miatt csökkent jelentősen. A nem élelmiszerjellegű kiskereskedelmi forgalom növekedésében a karantén alatt elhalasztott fogyasztás pótlása játszhatott szerepet.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője értékelésében hangsúlyozta:

júniusban már nem voltak korlátozások, szabadon lehetett vásárolni, mégis stagnált a forgalom, tehát a vásárlási kedv mérsékeltnek mondható.

A szakértő szerint egy hónap adataiból még korai tartós trendekre következtetni, kérdés, hogy a következő hónapokban lesz-e jelentősebb élénkülés a kiskereskedelemben. A munkaerőpiac kedvezőtlenebb helyzetben van, mint egy évvel korábban, ez gátolja a forgalom bővülését, ahogy a járványhelyzet miatti bizonytalanság is. Ezért a jelenlegi kilátások szerint a második félévben visszafogott növekedésre lehet számítani, tette hozzá.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2020. augusztus 06. 22:40
A kiskereskedelmi forgalom elég komoly részét a nyugdíjasok bonyolítják le. Hogy a statisztikában ez - a rosszul összeállított fogyasztói kosár miatt - ostobán jelenik meg, arról nem ők tehetnek. Értékében ugyanannyi forgalom lehet, de mennyiségében nem, mert az árak piszkosul elszaladtak!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik