Február óta először mutatott életjelet az euróövezeti gazdaság

2020. augusztus 06. 16:21

A koronavírus-járvány robbanásszerű terjedésének kezdete, február óta először emelkedett az euróövezet magánszektorának teljesítménye, bár a gazdaságban meghatározó szerepet játszó szolgáltató szektorban a vártnál kevésbé volt meredek a felívelés az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport felmérésének tanúsága szerint.

2020. augusztus 06. 16:21
null

A szerdán közzétett végleges adatok szerint az euróövezet feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 54,9 pontra nőtt a júniusi 48,5 pontról. A végleges érték meghaladja az előzetesen megadott és az elemzők által is várt 54,8 pontot, és 2018 júniusa óta nem volt ilyen erős.

A szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe 2018 szeptembere óta a legmagasabb szintre, 54,7 pontra emelkedett a júniusi 48,3 pontról. A végleges adat azonban gyengébb az előzetesen közölt és az elemzők által is várt 55,1 pontos értéknél.

A szolgáltatóiparban február, a feldolgozóiparban pedig 2019 eleje óta először emelkedett a növekedést és a csökkenést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölé a beszerzésimenedzser-index értéke júliusban. A mélypontot áprilisban érték el a mutatók, azóta emelkednek.

Több mint 18 millió embernél mutatták már ki a koronavírus-fertőzést szerte a világban, de miután a jelek arra utaltak, hogy Európa nagy részén megfékezték a járványt, a kormányok júliusban tovább lazítottak a szigorú intézkedéseken, és még több vállalkozásnak engedélyezték az újranyitást.

Az euróövezet gazdasága 12,1 százalékkal zsugorodott a második negyedévben, de a harmadikban már 8,1 százalékkal bővülhet elemzői várakozások szerint, miután a gazdaság kezd visszazökkeni a normális kerékvágásba.

A két legnagyobb euróövezeti gazdaság közül Németország összetett beszerzésimenedzser-indexe 55,3 pontra, 23 havi csúcsra nőtt a júniusi 47,0 pontról, a végleges adat valamivel kisebb az előzetesen közölt 55,5 pontnál. A szolgáltató ágazat BMI-je 55,6 pontra emelkedett az előző havi 47,3 pontról.

Franciaország összetett beszerzésimenedzser-indexe 57,3 pontra emelkedett a júniusi 51,7 pontról, ami ugyancsak kisebb az előzetesen közölt és az elemzők által is várt 57,6 pontos értéknél. A szolgáltatóipari BMI a júniusi 50,7 pontról 57,3 pontra nőtt, ami szintén kevesebb az előzetesen megadott és az elemzők által is várt 57,8 pontos értéknél.

A tanulmány megállapításait kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott, hogy a koronavírusos fertőzöttek számának alakulásától függ az, hogy fenntartható-e a gazdaság júliusban kimutatott növekedése. Az igazolt fertőzöttek számának közelmúltbeli emelkedése kockázatot jelent a szolgáltatási szektorra, különösen az utazásokra, a turizmusra és a vendéglátásra.

De még a fertőzöttek számának megugrása nélkül is fenn kell tartani a közösségi távolságtartást szabályozó előírásokat mindaddig, amíg rendelkezésre nem áll a betegség elleni hatásos kezelés, illetve védőoltás. Ez pedig akadályoz számos vállalatot abban, hogy működését visszaállítsa a járvány előttihez hasonló szintre, ami pedig rontja a hosszabb távú gazdasági fellendülés kilátásait, figyelmeztetett Williamson.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. augusztus 06. 18:55
A címadó ember nem tudja, hogy mit jelent az életjel. Aki február óta nem nőtt egy millimétert sem ő nem él?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik