Először kapják kézhez emelt fizetésüket a szakképzésben oktatók, átlagosan 80 ezres a növekmény

2020. augusztus 06. 10:40

A kormány célja, hogy jobb, rugalmasabb és gyakorlatiasabb legyen a szakképzés, ennek egyik fontos feltétele az oktatók nagyobb megbecsülése. A júliustól érvényes, átlagosan 30 százalékos béremelés nyomán augusztus elején kapja meg először magasabb fizetését az ágazatban dolgozó 32 ezer szakember, közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán az MTI-vel.

2020. augusztus 06. 10:40
null

Közleményük szerint a magyar fiatalok  a vállalkozások igényeihez igazodó készségekkel, kompetenciákkal felvértezve kerülhetnek ki a megerősített szakképzési rendszerből, így tisztességes munkával versenyképes jövedelemhez juthatnak.

Kiemelték: a gazdaságvédelmi intézkedések részeként és a fiatalok foglalkoztatásának további bővítése érdekében az ősszel kezdődő tanévben rugalmasabb, gyakorlatiasabb szakképzési rendszer várja a diákokat. A kormány éves szinten 35 milliárd forintot biztosít az oktatók 2020 júliusától érvényes, átlagosan 30 százalékos béremeléséhez.

Az intézkedésekkel teljesítményalapú, versenyképes, motiváló bérezési rendszer jön létre. A változások kedvező hatása lesz, hogy a pályakezdő fiatalok a magasabb fizetés miatt a szakképzésben helyezkednek el. A béremelés erősíti a szakképzés és a versenyszféra közötti kapcsolatot és átjárhatóságot is – írták.

Mivel az intézményvezetők látnak rá közvetlenül a munkavégzés minőségére, teljesítményalapú differenciálás alapján ők dönthették el, hogy kinek mekkora emelés jár. Döntéseiket a Szakképzési Innovációs Tanács munkacsoportja által összeállított oktatói értékelési rendszer támogatta. A munkáltató által megajánlott új bért országos átlagban az érintettek elsöprő többsége, a szakképzési centrumokban dolgozók mintegy 97 százaléka fogadta el – tette hozzá az ITM.

„A magyar oktatás rendszerében hasonló mértékű, minősítéshez kötött béremelésre még nem volt példa. A kimagaslóan teljesítő oktatók akár 60-70 százalékkal többet kereshetnek, az átlagos bérnövekmény meghaladja a 80 ezer forintot. A megújuló szakképzésben a szeptemberben induló tanévtől a diákok is többletjuttatást kapnak az újonnan bevezetett ösztöndíjak formájában” – hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára a szaktárca közleményében.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2021. április 09. 10:51
Az összefosós ellenzék és "szagszervezetei" beájulnak! De, meg is érdemlik. Ez a qurva kormány már megint előttük jár 10 évvel.
qwrtzq
2020. augusztus 08. 11:02
mondjuk van 10 ezer szakképzésben oktató tanár azt mondod, hogy ez alapján 24-szeres bérkülönbség is előfordul, ráadásul az állomány ötöde ennyit keres? mert a példád ezt mondja ezt sosem értitek meg, a valóságban az átlag sem torzít annyit, meg egyébként is le van bontva ezer és egy szempont szerint de nektek a statisztikai eszköztáratok meg nem mutat túl az átlag meg a medián elmagyarázásán, ami általános iskola 8. osztály ti felkent zsenik
gxcapril
2020. augusztus 07. 10:57
Azért ez átlag számérték nagyon félrevezető, ezért imádják használni, a medián érték sokkal hasznosabb lenne, mivel kiküszöbölné a szélső értékeket, ezért is nem használják. 1+5+5+5+24 = 40 Átlag 8 Medián 5 Ugye nem mindegy hogy 80 Ezer vagy 50 ezer mondjuk az érték.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik