A gazdaságon futtatta le a cseh kormány az Antivirus programot, alig nőtt a munanélküliség

2020. augusztus 6. 16:18
Júliusban éves összehasonlításban 3,8 százalékra emelkedett a munkanélküliség Csehországban a júniusi 3,7 százalékról, közölte a cseh munkaügyi hivatal szerdán Prágában.

A munkanélküliség mérsékelt emelkedése a hivatal szerint összefüggésben van a koronavírus-járvánnyal, illetve azzal, hogy a nyári iskolai vakáció elérkezésével az iskolai alkalmazottak egy része munkanélkülinek jelentkezett.  

Július végén 279 673 munkanélkülit tartottak nyilván a hatóságok, ami 2018 februárja óta a legmagasabb szám. Az elemzők arra számítanak, hogy a koronavírus-járvány következményei az őszi hónapokban fognak megmutatkozni, amikor a munkanélküliség elérheti akár a 7 százalékot is.

A szabad álláshelyek száma lényegében maradt a júniusi szinten – 334 000 –, míg a munkát keresők száma egy hónap alatt tízezerrel 74 553-ra emelkedett.

A legmagasabb munkanélküliséget az Észak-Morvaországi (5,6 százalék), az Észak-Csehországi (5,4 százalék) és a Nyugat-Csehországi (5,3 százalék) régiók mutatják ki. A legalacsonyabb munkanélküliséget júliusban a Pardubicky (2,7 százalék) és a Dél-Csehországi (2,9 százalék) régiókban regisztrálták.

A munkaügyi hivatal számításai szerint a csehországi munkanélküliség nagyobb növekedésére szeptemberben lehet számítani.

A munkahelyek megtartását támogató Antivirus kormányprogramnak köszönhetően

eddig mintegy 130 ezer munkahelyet sikerült megtartani, hangzott el a sajtótájékoztatón.

(MTI)

Borítókép: MTI/EPA/Martin Divisek


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés