Évtizedek óta nem zuhant akkorát az amerikai gazdaság, mint a második negyedévben

2020. augusztus 6. 15:16
Az Egyesült Államok gazdasága 32,9 százalékkal zsugorodott éves bázison a második negyedévben a járványügyi korlátozások miatt. A mutató 1947 óta tartó mérése óta ez a legnagyobb csökkenés.

1958-ban, az eddigi rekordévben 10 százalékkal zsugorodott az USA gazdasága. A zuhanás elsősorban a szolgáltatások keresletének visszaesése miatt következett be. 

A közgazdászok többsége még nagyobb zuhanásra számított (és ezt követő fellendülésre), de a koronavírus fertőzöttek száma rohamosan nő az országban, ami megakaszthatja ezt a talpraállási forgatókönyvet. Az elmúlt hetekben több államban újra korlátozásokat vezettek be.

USA GDP növekedése

Július utolsó hetében több mint 1,4 millió ember jelentkezett munkanélküli segélyért.

Jerome Powell, a FED elnöke szerint

növelni kellene a kormányzati kiadásokat, hogy segítsék az amerikai háztartásokat és üzleteket.

A második negyedévben az export és az import is 20 százalékkal volt alacsonyabb a tavalyinál, míg az amerikai gazdaság húzóereje, a fogyasztói kiadások is 10,7 százalékkal alacsonyabb szinten álltak, mint tavaly.

Február óta 15 millió amerikai vesztette el munkahelyét és az emberek fele olyan háztartásban él, ahol csökkent a jövedelem. A szakértők szerint az USA gazdaságának évekre van szüksége, hogy normalizálódjon.

(Borítókép: MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés