Sosem látott mértékben zuhant Ausztrália gazdasága a második negyedévben

2020. július 29. 15:11

Írta: Takács Zsolt
A második negyedévben hét százalékkal csökkent Ausztrália gazdasága, az államadósság pedig a második világháború óta nem volt ilyen magas szinten.

Az ausztrál kormány dollármilliókat költött a globális kereskedelem csökkenése és az országon belüli lezárások miatt kialakuló gazdasági károk enyhítésére. A hivatalos adatok szerint az április-júniusi időszakban az ország GDP-je 7 százalékkal csökkent, amivel az ország gazdasága recesszióba esett az előző negyedévi 0,3 százalékos csökkenés után.

Arra, hogy az ausztrál gazdaság recesszióba kerüljön, 30 éve nem volt példa.
Recesszió

Recesszióba akkor kerül egy ország gazdasága, amikor két egymást követő negyedévben is zsugorodik a gazdaság (csökken a GDP), tehát kevesebb terméket és szolgáltatást állítanak elő az adott gazdaságban, mint korábban.

Josh Frydenberg gazdasági miniszter elmondta, hogy az államadósság hamarosan 185 milliárd ausztrál dollárra nőhet, ami a GDP tizede.

Frydenberg szerint ezek a kemény számok a rideg valóságot mutatják és a jövő sem biztatóbb.

A költségvetési hiány jelentős része a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítésére kidolgozott mentőcsomagokból tevődik össze, erre eddig 289 milliárd ausztrál dollárt fordított a kormány. 

A munkanélküliségi ráta jelenleg húsz éve nem tapasztalt magasságban, 7,4 százalékon áll, de az év végén 9,3 százalék is lehet a szakértők szerint. A kormányzat a gazdaság újranyitását követően azonban gyors fellendüléssel számol, akár már a harmadik negyedévben is.

Frydenberg szerint 2021-ben az ausztrál GDP már 2,5 százalékkal fog növekedni. Az ausztrál kormány október végére ígér részletes költségvetést, miután látták a szeptemberben publikált gazdasági adatokat.

(Borítókép: MTI)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés