Cotton szenátor: Az alapító atyák a rabszolgaságot „szükséges gonosznak” tartották

2020. július 28. 9:04
Az Egyesült Államok alapító atyái a rabszolgaságot „szükséges gonosznak” tartották – jelentette ki Tom Cotton, Arkansas állam republikánus szenátora a hét végén egy lapinterjúban.

Cotton a The Arkansas Democrat-Gazette című helyi lapnak azt fejtegette, hogy az alapító atyák a rabszolgaságot olyan „szükséges gonosznak tartották, amelyre az unió felépült.”

Szavai vasárnap óriási vihart keltettek a közösségi médiában, ahol politikusok és újságírók egyaránt hozzászóltak, hétfőre azonban már az országos médiumok is értelmezték a nyilatkozatot.

A szenátor még vasárnap este a Twitteren közölte, hogy „az alapító atyák nézeteinek és annak a leírása, hogyan kezdték meg ennek az ördögi intézménynek a lebontását, nem a rabszolgaság támogatása vagy igazolása.” Hozzáfűzte: szerinte nem meglepő, hogy az 1619 Project képtelen helyesen felidézni a tényeket.

Az 1619 Project a The New York Timesban tavaly megjelentetett esszésorozat, amelynek szerzője, Nikole Hannah-Jones azt az elméletet népszerűsíti, hogy az Egyesült Államok története nem az 1776-ban kihirdetett Függetlenségi Nyilatkozattal kezdődik, hanem 1619-ben, amikor az első rabszolgák megérkeztek a virginiai Jamestown településre.

Hannah-Jones azt sugallta, hogy az amerikai szabadság és függetlenség elveit a feketék váltották valóra.

Elképzelését több történész cáfolta, mások viszont egyetértenek vele. A magát afroamerikaiként azonosító Hannah-Jones idén Pulitzer-díjat kapott érte.

A The New York Times – amelynek tulajdonosa felmenőiről éppen a napokban írta meg a New York Post, hogy rabszolgatartók is voltak közöttük – eddig kiállt az elmélet mellett.

Tom Cotton a múlt héten törvényjavaslatot terjesztett elő, hogy az iskolákban tiltsák be az 1619 Project oktatását. Javaslatát a szenátor azzal indokolta, hogy az elmélet „rendszerszerűen fajgyűlölő országként” állítja be az Egyesült Államokat, amelynek alapértékeibe „beivódott” a rabszolgaság.

Cotton e törvényjavaslatról adott hétvégi interjújában értelmezte az alapító atyák véleményét.

Az 1619 Projectet Ted Cruz texasi republikánus szenátor korábban „propagandának” minősítette, Mike Pompeo külügyminiszter pedig júliusban – amikor kiderült, hogy tévésorozat is készül belőle – úgy nyilatkozott, hogy ez nem más, mint „az a marxista ideológia, mely szerint Amerika csak elnyomókból és elnyomottakból áll.”

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés